Főzésről, nem csak középiskolás fokon

Főzésről, nem csak középiskolás fokon

Dragomán György: Főzőskönyv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki követi Dragomán Györgyöt a Facebookon, vagy szokta olvasgatni a honlapját, jól tudja: A fehér király és a Máglya írója szeret és tud is főzni. Ő a kovász magyarországi nagykövete – márciusban, az első karantén idején magyarok ezrei sütötték meg a Dragomán-féle kenyérreceptet. A bátorítás és az útmutatás most, a második hullám idején is elkél, és az író is azt üzeni a közösségi oldalon: „hinnünk kell abban, hogy fogunk még terített asztal mellett önfeledten enni és beszélgetni.”

De addig is van amit csináljunk: meg kell vásároljuk Dragomán új kötetét, a Főzőskönyvet, amely – alcíme szerint legalábbis – írásokat tartalmaz főzésről és evésről. 448 oldal, szóval kitart egy ideig a home office-ban. Cserébe szépirodalmi igényű szöveget kapunk nem csak receptekkel, de jó tanácsokkal is (például arról, milyen vaslábost szerezzünk be és hogyan), de eligazít minket a lactobacillusok és a vadélesztő törzsek szimbiózisának titkaiban is. A vaskos kötet praktikus és élvezetes társ nemcsak a kanapén való békés olvasgatáshoz, de még a konyhában való kísérletezéshez is – felejthetetlen reggelik, ebédek és vacsorák születhetnek, miközben megtanulunk rengeteg hasznos és talán néhány fölösleges dolgot is a főzés közben lezajló folyamatokról.

Különben ez az a könyv, amit a népakarat hívott életre – a lelkes olvasó évek óta kérdezi, már-már számon kéri a szerzőn, mikor lesz végre szakácskönyve. Hát most megkapta – december másodikán jelent meg a Magvetőnél. És hogy a szerző is élvezte az alkotás folyamatát, már a bevezető is bizonyítja. „Főzésről írni majdnem annyira jó, mint főzni. Főzésről olvasni majdnem annyira jó, mint enni. Kiskorom óta főzök, azóta olvasok szakácskönyveket, sőt novellákat is majdnem ilyen régóta írok, sokáig mégsem jutott eszembe, hogy a főzésről írjak – már csak azért sem, mert a főzést az írásból való kilépésre használtam” – vallja be Dragomán, de ahogy haladunk az olvasással, egyre boldogabbak vagyunk, hogy eleget tett az olvasói unszolásnak.

„Örüljetek!” – időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Most mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd – tehát egészen biztosan örülni fog. 

Dragomán György: Főzőskönyv – Írások főzésről és evésről. Magvető, 2020. 4999 Ft