Pikareszk road movie

Pikareszk road movie

Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkosság terhe alatt (Fotó: Scolar Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármennyire is szokványosnak, vagy egyenesen közhelyesnek tűnhet egy recenziót ilyesmivel indítani, mégsem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy Hartay Csaba költőként kezdte a pályáját. Amivel természetesen messze nincs egyedül: számos példa van a kortárs magyar irodalomban is arra, hogy valaki versekkel indult, majd prózával folytatta, sőt olykor véglegesen meg is ragadt azon a térfélen. Hartay is eleinte versekkel jelentkezett, közöttük néhány kimondottan emlékezetessel, például az Extraszisztolé című nekem ott van az all-time favoritjaim között. Aztán az utóbbi években versesköteteinek száma csökkent, prózaköteteié nőtt. Ezzel együtt sokáig a verseit éreztem erősebbnek.

Amiben, meglehet, egyfajta hiányérzet is közrejátszott, lévén, hogy Hartay a prózájában is folytatta alanyi költészetének hagyományait, és jobbára a gyerek-, illetve a kamaszkor, valamint a családi kötődések keserédes emlékeiről írt. (Talán nem túlzás azt mondani, hogy országosan akkor lett ismert, amikor Nem boci! címmel kötetbe rendezte a megélhetését jelentő munkahelyén – egy tehenészeten – szerzett benyomásaiból született kisprózáit. Nem mellesleg az akkortájt gyakran hangoztatott és valóban figyelemfelkeltő megfogalmazás szerint ő az első irodalmár, aki egyben aranykalászos gazda is.) Úgy tartja a fáma, hogy egy önreflektív regény mindenkiben benne van, ami azt sugallja, hogy nem könnyű olyan szöveget írni, amely valóban emlékezetes, és kitűnik a többi hasonló közül. Hartay Csaba is jó formai érzékkel írta meg a Szarvashoz közeli Nyúlzugban és környékén töltött korai éveit, ám az emlékek fölidézésén túl a tétet kevésbé érzékeltem ezekben a műveiben.

Új regényének viszont már a címe is úgy hangzik, mint egy pszichedelikus lemezé: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt. A két főszereplő eredetileg Józsi és Jenő, de átkeresztelik magukat, amikor elkezdődik a Tarantino, Vian, Hunter S. Thompson és drMáriás világát idéző szürreális kalandozásuk. Ami szokatlan módon mindjárt a regény elején elhelyezett csavar, elvégre az első oldalak nyomán azt hihetnénk, hogy sültrealista börtönsztorival lesz dolgunk, amelynek alapját – ihlető forrását – Bajtai András Az alkalom című, 2015-ös, egy gyilkosságot elmesélő és most Hartay regényének prológusát jelentő verse adja. A történet Tökölről, a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetéből indul, 1983-ban, és egy darabig Józsi és Jenő egymással feleselő monologizálását halljuk a börtönélettel kapcsolatban. Aztán hőseink – már ha lehet őket annak nevezni – hirtelen a mában találják magukat, és kezdetét veszi a fordulatokban és váratlan helyzetekben, illetve furcsa eseményekben nem szűkölködő utazásuk, amely során nemcsak a legkülönfélébb emberekkel ismerkednek meg, hanem rácsodálkoznak a múltból nézvést kétségkívül eszement, drogos víziónak tűnő, járvánnyal és számtalan irreális tényezővel sújtott világunkra is.

Hartay pikareszk regénye a kalandok számbavételén – és a korábbi prózái nyomán itt is tetten érhető, ugyanakkor a helyükön lévő (ön)életrajzi ihletésű elemeken – kívül példabeszédekben is bővelkedik. Fő- és mellékszereplői időnként hosszasan elmélkednek saját életük ürügyén a világ mibenlétén, aminek folyományaként olyan kijelentések hagyják el a szájukat, mint például „a szexualitás mindent megbocsát”, „örökké hétköznap van”, „minden gyilkosságból kihajt valami”, vagy hogy „a szabadságban több a szabály, mint a börtönben”. Joe és Jen nyelvhasználatán amúgy a börtönszleng és a retrójelenetek tekintetében lehetett volna csiszolni, mint ahogy a figurák eszmefuttatásai is időnként sörtől keserű kocsmai filozofálgatásnak tűnnek. Ezzel együtt ez egy mind irályában, mind tartalmában figyelemreméltó és valamilyen formában mindnyájunk életére reflektáló regény. A Nyúlzugon jócskán túlnövő road movie, amely olyan világban játszódik, ahol Joe és Jen nem tudják, de nem is kell eldönteniük, hogy Candide, avagy Don Quijote szeretnének-e inkább lenni.

Hartay Csaba: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkosság terhe alatt. Scolar Kiadó, Budapest, 2022. 176 oldal, 2990 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/41. számában jelent meg október 7-én.

Címkék: Hartay Csaba