A fehérorosz elnök Kínába utazik

A fehérorosz elnök Kínába utazik

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök részt vesz országa biztonsági tanácsának ülésén Minszkben 2021. november 12-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Nikolay Petrov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a jövő héten hivatalos látogatásra Pekingbe utazik – közölte a kínai külügyminisztérium.  A bejelentés szerint a Putyin talán legközelebbi szövetségesének számító Hszi Csin-ping kínai elnök hívta meg a fehérorosz elnököt. A tervek szerint Lukasenka március 2-ig marad az országban – derül ki a The Guardian híradásából.

Kína hajlandó együttműködni Fehéroroszországgal a kölcsönös politikai bizalom elmélyítésében – mondta Csin Gang kínai külügyminiszter belarusz kollégájának, Szergej Aleiniknek a kínai külügyminisztérium közleménye szerint.

Eközben Joe Biden amerikai elnök leszögezte: nem volna racionális, hogy Kína tárgyaljon az orosz-ukrán háború kimeneteléről. Peking pénteken állt elő egy 12 pontos béketervvel, eszerint minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani, de burkoltan fenntartotta álláspontját, miszerint a nyugat táplálja a konfliktust. Biden szerint ez a terv aligha lehet megfelelő, már csak azért sem, mert Moszkva gyanúsan lelkesen fogadta azt.

A kínai békepontok publikálása után mindenesetre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy találkozót kezdeményez Hszi Csin-ping kínai  elnökkel, hogy a béke feltételeiről egyeztessenek. Zelenszkij kiemelte, értékeli, hogy Kína keresi a békekötés lehetőségeit és reméli, ez azt is jelenti, hogy a kínaiak nem adnak majd el fegyvert Oroszországnak. Hírek szerint ugyanis Kína kamikaze drónok eladásáról tárgyal Oroszországgal, és az sem éppen megnyugtató, hogy Hszi Csin-ping hamarosan Moszkvába látogat. 

Kína megnövekedett aktivitásának okairól ITT írtunk, lapunknak Salát Gergely sinológus, egyetemi tanár nyilatkozott.