A fideszesek egy megbeszélés után már támogatják a svéd NATO-csatlakozást

A fideszesek egy megbeszélés után már támogatják a svéd NATO-csatlakozást

Hende Csaba és a fideszes delegáció találkozása a svéd parlamenti képviselőkkel (Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Meleg és barátságos” megbeszélést folytatott a Fidesz delegációja a svéd parlament küldöttségével Stockholmban – az Aftonbladet beszámolója szerint ezt mondta a megbeszélések után a fideszes politikusokból álló magyar parlamenti küldöttség vezetője, Hende Csaba. „Támogatjuk Svédország NATO-tagságát” – jelentette ki a találkozó után a Svenska Dagbladet beszámolója szerint. A svéd lapokat a 444.hu szemlézte.

A négytagú magyar delegációt a svéd házelnök, Andreas Norlén, valamint három képviselőtársa – köztük két ellenzéki szociáldemokrata – fogadta. „Világossá tettük, hogy a magyar kormány, a magyar köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlamenti képviselők nagy része támogatja Svédország NATO-tagságát” – közölte a találkozó után Hende, aki megjegyezte azért, hogy a svéd politikusok szerinte alaptalanul és igaztalanul vádolják Magyarországot a jogállamiság felszámolásával. „Kívánatos volna, ha a svéd politikusok, kormánytagok, EP-képviselők alaptalan vádak alapján nem terjesztenék azt, hogy Magyarországon veszélyben a jogállam” – mondta.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden reményét fejezte ki, hogy a többi 28 tagországhoz hasonlóan Törökország és a Magyarország is mihamarabb ratifikálja a csatlakozásról szóló egyezményt. Ezzel kapcsolatban közölte, nemrégiben megegyezett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel arról, hogy a hét második felében folytatják a bővítés kérdésével foglalkozó megbeszélésüket Brüsszelben. Stoltenberg üdvözölte a kedden Svédországba látogató magyar delegáció nyilatkozatát, mely szerint a magyar Országgyűlés hamarosan ratifikálhatja az ország csatlakozási dokumentumát. Noha még vannak feladatok, ez lesz a katonai szövetség történetének leggyorsabb csatlakozási folyamata – tette hozzá a NATO-főtitkár.

A fideszes képviselők két napos látogatásra utaztak Svédországba, majd Finnországba, mert állításuk szerint Orbán Viktor kérése ellenére a frakcióban nincs meg a két ország NATO-csatlakozásának támogatottsága. Hogy ez milyen nehezen hihető, az ebből a cikkünkből kiderül.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.