A Hezbollah drónokat indított Izrael ellen

A Hezbollah drónokat indított Izrael ellen

Fuad Sukrt, a Hezbollah libanoni síita milícia parancsnokát (képe a lámpaoszlopon) temetik Bejrút déli elővárosában, Dahijében 2024. augusztus 1-jén. (MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drónokkal támadta kedden Észak-Izraelt a Hezbollah – írja a The Times of Israel. Az egyik drón az északi Nahariya város közelében csapódott be, öten megsérültek, egyikük kritikus állapotban fekszik a kórházban. Még ketten szintén kórházba kerültek, de nem azért, mert eltalálták őket, hanem azért, mert súlyos szorongás tört rájuk.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy több Libanon felől érkező ellenséges drónt észleltek, közülük egyet el is fogtak. Az Izraeli Védelmi Erők megerősítették, hogy nemrég légicsapást hajtottak végre a dél-libanoni Maifadounban, amelynek célpontja a Hezbollah által használt épület volt. A The Times of Israel azt írta, hogy libanoni biztonsági források szerint a csapásban négy Hezbollah-tag meghalt. Ugyanakkor a síita terrorszervezet kijelentette, hogy ez a mostani még nem az a nagy megtorló támadás, amivel az egyik parancsnokuk, Fuad Sukr meggyilkolásáért kívánnak bosszút állni. A Hezbollah közölte, hogy egy másik helyen egy izraeli katonai járművet is megtámadtak.

Eközben Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt írta az X-en, hogy a Közel-Kelet a növekvő feszültség miatt egy „eddig ismeretlen méretű háború szélén áll”. Mint írta, mindannyiunk feladata, hogy  megakadályozzuk az újabb katasztrófát. „Az előre vezető út nagyrészt konszenzusos: tűzszünet a Gázai övezetben, most. Mindazokat, akik a de-eszkaláció útjában állnak, felelősségre kell vonni” – tette hozzá.

A térségben azután fokozódott a feszültség, hogy a napokban célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte. Az izraeli hadsereg hétfőn célzott légicsapásban megölte a Gázai övezetben a Hamász kormányának gazdasági miniszterét, Abed Alzareit.

 

 

 

Címkék: Izrael, drón, Hezbollah