A korábbi brazil elnök hívei megszállták a törvényhozás épületét

A korábbi brazil elnök hívei megszállták a törvényhozás épületét

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök hívei Brazíliaváros törvényhozásának épülete körül 2023. január 8-án (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szélsőjobboldaliként számon tartott korábbi brazil elnök, Jair Bolsonaro hívei megrohanták a brazil törvényhozás épületét – jelentette a BBC. A beszámolók szerint drámai jelenetek zajlanak a brazil Kongresszus körül, a rendőrség könnygázt vetett be a zavargók ellen. A választás eredményét korábban el nem ismerő Bolsonaro támogatói áttörték a kordonokat, megrohanták és be is léptek a brazíliavárosi épületkomplexumba. Egy közösségi médiában terjedő videón a feldühödött tömeg lerángat egy rendőrt a lováról. 

A tüntetők, akik ablakokat is betörtek, korábban az épület körül táboroztak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrségnek sikerült-e úrrá lennie a zavargáson. A brit közszolgálati adó egy ellenőrzött videó alapján azt is jelentette, a tömeg a brazil legfelsőbb bíróságot és az elnöki palotát is megrohanta, és betört az épületbe.

A legutóbbi brazil elnökválasztás második fordulóját 2022. október 30-án tartották, ahol a szavazatok 50,9 százalékát a korábbi baloldali államfő, Lula da Silva szerezte meg Bolsonaróval szemben. Az új államfő január 2-ai beiktatási beszédében arról beszélt, újraépíti az országot „szörnyűséges romjaiból”, egyúttal elődje számos politikai intézkedésének visszavonását ígérte. Jair Bolsonaro egyébként az átadás-átvételi procedúra elől az Egyesült Államokba távozott.

A BBC szerint az új államfő jelenleg egy Sao Paulo állambéli hivatalos körúton tartózkodik. Flavio Dino brazil igazságügyi és közbiztonsági miniszter Twitter-bejegyzésében „abszurd kísérletnek” nevezte az inváziót, amelyben a tiltakozók erőszakkal próbálják meg rákényszeríteni az akaratukat a demokratikusan megválasztott új kormányzatra. „Nem fog nekik sikerülni” – írta a tárcavezető.

Az események kísérteties hasonlóságot mutatnak a 2021 január eleji amerikai elnökváltás idején történtekkel, amikor a hivatalából távozó republikánus Donald Trump hívei megrohanták a washingtoni törvényhozás épületét. Trump korábban szintén nem ismerte el az őt váltó demokrata Joe Biden 2020-as választási győzelmét.

Közben a BBC élő hírfolyama szerint megszólalt Lula elnök is. „Ami történt, az barbárság” – mondta egy televízióban sugárzott beszédében. Ebben többek között azt is jelezte, arra szólította fel a nemzeti gárdát, hogy zárják le a brazil fővárost, és 24 órára minden közhivatalt. Az elnök egyúttal azt ígérte, minden felelőst megtalálnak és megbüntetnek.

Lula egyébként igen feldúlt volt beszéde közben. Mint fogalmazott, erre, ami történt, még nem volt precedens korábban az ország demokratikus történetében, a „fanatikusok ugyanis valami olyasmit tettek, amit ezelőtt soha”.

A BBC helyszíni tudósítója, Katy Watson értékelése szerint az események többről szólnak és túlmutatnak Bolsonaro személyén. Mint írja: az elmúlt hónapokban számtalan Lula ellen tüntetővel beszélt, és az ő általános felháborodásuk nem a volt államfő bukása, mint inkább az országot 2003 és 2010 között már egyszer irányító elnök korrupciós ügyei ellen szól. Lulát még 2017-ben ítélték nyolc év és tíz hónap börtönre, mert bűnösnek találták, hogy kenőpénzeket fogadott el ipari cégektől állami megbízásokért cserébe. Végül több mint 500 napot töltött börtönben, saját bevallása szerint azért tartották a rácsok mögött, hogy ne indulhasson el újra az államfői tisztségért. Watson szerint sok demonstráló Lulát az elnöki bársonyszék helyett a rácsok mögött szeretné látni. Emellett sokan a végletekig attól rettegnek, Lulával kommunista irányba fordul Brazília, amely félelemre épp Bolsonaro volt az, aki ráerősített erre irányuló „propagandájával”.

FRISS: A brazil GloboNews televízió beszámolója szerint a brazil biztonsági erőknek mind a kongresszus, mind a legfelsőbb bíróság, mind az elnöki palota épületeit sikerült visszafoglalnia az azokat megszálló tömegtől.