A vértanúk egyházának tart misét Ferenc pápa – videón, mekkora szeretettel fogadták

A vértanúk egyházának tart misét Ferenc pápa – videón, mekkora szeretettel fogadták

Tízezrek várják a pápát Eperjesen (Fotó: Gulyás Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 40 ezren várják a 87 ezres szlovákiai Eperjesen Ferenc pápát, amely mindössze 86 kilométerre található a szlovák-magyar határtól – írja a Magyar Hang helyszíni tudósítója. Ezúttal nem túlzás azt állítani, hogy történelmi eseményre érkezik a pápa: ugyanis nem római katolikus misét, hanem görög katolikus szent liturgiát mutat be, a szlovák görög katolikusság történetében pedig ilyenre még nem volt példa.

A felvidéki görög katolikusok 250 000-en vannak, közülük 15 ezer a magyar hívő. Jelen van a szlovák görögkatolikus egyházban a legmagasabb rangú magyar származású tisztségviselő, Bohács Béla püspöki helynök, illetve az ukrán görögkatolikus egyház érseke, a kárpátaljai Szvjatoszlav Sevcsuk is, aki a görög katolikusok „pápájának” számít.

A szlovák görögkatolikus egyházat azért nevezik a vértanúk egyházának is, mert több görögkatolikust is megöltek a kommunizmus alatt. 1950-ben beolvasztották őket az ortodox egyházba, de a rendszerváltás után visszatértek a katolikus egyház alá.

Miről beszélt Ferenc pápa?

Az MTi tudósítása szerint Ferenc pápa a kereszt jelentőségére tért ki. – A világ szemében a kereszt kudarc (..) mivel azt mutatja, hogy a jókat elteszik az útból, és a gonoszok diadalmaskodnak – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a keresztények is győzelemre vágynak, de „a kereszt nélküli kereszténység világivá és sterillé válik”. Hozzátette: számtalan helyen látni a keresztet, a templomoktól kezdve az emberek nyakában, az otthonokban és a járművekben is, de „nincsen haszna, ha nem nyitjuk meg a szívünket előtte”. Kifejtette, hogy a keresztet nem szabad „imádat tárgyává, még kevésbé politikai jelképpé, vallási és társadalmi jellé alacsonyítani”. Hozzátette, akinek a kereszt nem csak a nyakában, hanem a szívében van, senkiben nem ellenséget, hanem mindenkiben testvért lát. A pápa megemlékezett mindazokról, akik Szlovákiában a krisztusi kereszt nevében vállalták szenvedéseiket, és meg is haltak érte. Emlékeztetett, hogy a világ „túl sok más részén” ma is üldözik a keresztényeket.