A zaporizzsjai atomerőműről is tárgyalt Zelenszkij és az ENSZ-főtitkár

A zaporizzsjai atomerőműről is tárgyalt Zelenszkij és az ENSZ-főtitkár

António Guterres ENSZ-főtitkár (j) látogatást tesz Ukrajna legrégebbi egyetemén, az Ivan Franko Lvivi Nemzeti Egyetemen 2022. augusztus 18-án. (MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lvivben találkozott egymással António Guterres, az ENSZ főtitkára és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy többek között az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű helyzetéről tárgyaljanak – írja a Guardian-re hivatkozva a 444.hu.

Miután Zelenszkij az ENSZ-főtitkárral négyszemközt tárgyalt, azt mondta, hogy az ENSZ-nek kell biztosítania az erőmű biztonságát, demilitarizálását és az orosz csapatok felügyelete alóli teljes felszabadítását.  

Az ENSZ azt javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége Kijevből látogasson el a zaporizzsjai atomerőműbe, Oroszország szerint viszont ezek az utak már veszélyessé váltak.

Az MTI beszámolója szerint a gabonaexportról és az orosz fogságban lévő ukrán katonákról is szó esett a tárgyalásokon. „Megbeszéltük a fejlesztés lehetséges irányait, az ukránok illegális és kényszerkitoloncolásának kérdéskörét, katonáink és orvosaink fogságból való kiszabadítását” – idézett az Interfax-Ukrajina hírügynökség Volodimir Zelenszkij Facebook-bejegyzéséből.

Kora délután Recep Tayyip Erdogan török elnök is megérkezett Lvivbe. A tervek szerint még csütörtökön az ukrán és a török elnök, valamint az ENSZ-főtitkár háromoldalú megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tart.