Annyira rossz a levegőminőség, hogy egy hétre bezárnak az iskolák Újdelhiben

Annyira rossz a levegőminőség, hogy egy hétre bezárnak az iskolák Újdelhiben

Sűrű szmog lepi Újdelhit 2021. november 5-én, miután a légszennyezettség átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket az indiai fővárosban (Fotó: MTI/AP/Altaf Qadri)

Fotó: Altaf Qadri

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől egy hétre bezárják kapuikat az iskolák Újdelhiben. Ennek oka, hogy napok óta sűrű szmog lepi el India fővárosát – írja a CNN.

Újdelhi minisztere, Arvind Kejriwal úgy fogalmazott szombaton, online órákat fognak tartani, hogy a gyerekeknek ne kelljen belélegezni a szennyezett levegőt. Ezen felül két másik intézkedésről is döntöttek. Az egyik, hogy a kormányhivatalok dolgozói is egy héten át otthonról végezhetik munkájukat, és ugyanezt javasolják megfontolásra azoknak a magánszektorban dolgozó cégeknek is, ahol ez lehetséges. A másik pedig, hogy november 14-e és 17-e között tilos építőipari tevékenységet folytatni a fővárosban.

Már napok óta sűrű szmog van Újdelhi felett, részben a kedvezőtlen időjárási viszonyok, részben a helyi gazdák tarlóégetése miatt. Kejriwal arról is beszélt, az előrejelzések szerint nem várható szeles idő november 14-17. között, vagyis a helyzet ekkor még rosszabbra fordulhat.

India is tehet róla, hogy kilúgozták a klímaegyezményt

Mint ismert, késve és jelentősen felpuhítva, de megszületett a glasgow-i klímacsúcsot lezáró egyezmény. Az eredeti határozattervezetet azonban felpuhították: ugyanis abban a szénfelhasználás szakaszos megszüntetése (phase out) szerepelt, ám az utolsó pillanatban, India szombat este előterjesztett kifogása nyomán a végleges szövegbe ehelyett a szakaszos csökkentés (phase down) kifejezés került.

Az indiai kormány képviselője azzal indokolta a váratlan intervenciót, hogy a fejlődő országok előtt álló legfontosabb feladat még mindig a szegénység felszámolása, emiatt nem tudnak ígéretet tenni a szén és általában a fosszilis üzemanyagok termelésének, használatának, illetve használatuk támogatásának teljes megszüntetésére.