Ausztria bírósághoz fordult a GYSEV vezérigazgató-helyettesének kirúgása miatt

Ausztria bírósághoz fordult a GYSEV vezérigazgató-helyettesének kirúgása miatt

Vonatsín. Képünk csak illusztráció (Fotó: Johannes Plenio / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria a GYSEV vezérigazgató-helyettesének kirúgása miatt a hét elején a magyar bírósághoz fordult, ezt Leonore Gewessler osztrák környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai miniszter árulta el – adta hírül az RTL Híradó.

Mint ismert, november elején Lázár János építési és beruházási miniszter elbocsátotta Hana Dellemant, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. Az osztrák szaktárca akkor azt közölte, hogy Hana Dellemannt érdemi indoklás nélkül távolították el posztjából, ezért jogi útra szeretnék terelni az ügyet.

A GYSEV osztrák-magyar vasúttársaságnak három tulajdonosa van: az osztrák és a magyar állam, valamint a Strabag. A magyar fél 65,5 százalékát birtokolja a cégnek, 28,3 százalékot az osztrákok, míg a Strabagnak 6,3 százalékos tulajdonrésze van. Lázár korábban arról beszélt, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam. A Híradónak Leonore Gewessler azt mondta, a GYSEV-nek nagyon eredményes közös történelme van, amely azon alapszik, hogy külön döntenek a saját országukra, a saját hálózatukra vonatkozó kérdésekben, erről szerződéses megegyezések is születtek. Ám ez a megegyezés csak az idei év elejéig tartott, amikor az első jeleit látták annak, hogy a közös döntéshozatal egyre nehezebb. Ennek kicsúcsosodása a GYSEV osztrák vezetőjének menesztése volt.

– Természetesen ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket – mondta Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter. Hozzátette, ők sosem szóltak bele a magyar fél döntéseibe, és ezt Magyarországnak sem lenne szabad. Szerinte az osztrák oldalon nagyon sikeresen működtek az elmúlt években, mert rengeteg adófizetői pénzt invesztáltak a közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe. Az osztrák közlekedési miniszter hangsúlyozta: Hana Delleman elbocsátása fenyegetést jelent a cég jövőjének fenntarthatóságára nézve Ausztriában és Magyarországon. 

Azt is hozzátette, hogy nem lát indokot az osztrák állami részvények eladására. – Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás. Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről. A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg – fogalmazott az osztrák miniszter

.Arról, hogy a szintén a Lázár tárcája alá tartozó MÁV-csoportnál milyen tervek vannak a Volánbuszt illetően, ITT írtunk.