Az észak-koreai nukleáris arzenál exponenciális növekedésével fenyeget Kim Dzsongun

Az észak-koreai nukleáris arzenál exponenciális növekedésével fenyeget Kim Dzsongun

Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Szohe (Sohae) műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nukleáris fegyverek exponenciális növekedését helyezte kilátásba Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun – jelentette a phenjani állami média. A kommunista rezsimet vezető Kim Dzsongun az amerikai CNN hírtelevízió által is idézett bejelentését Dél-Korea és az Egyesült Államok növekvő fenyegetésével indokolta.

– Dél-Korea kétségek nélkül az ellenségünk lett, miközben legfőbb szövetségesük, Amerika a Koreai-félszigetre telepített katonai infrastruktúrájával maximális nyomás alá helyezte a tavalyi évben országunkat. Ezért az előttünk álló évben a taktikai atomfegyverek rohamos és tömeges gyártásába fogunk, miközben új, interkontinentális-ballisztikus rakétarendszert is fejlesztünk, amivel gyors ellencsapást tudunk mérni – idézte Kim Dzsongun szavait az állami KCNA beszámolója.

A világ legzártabb országaként is számon tartott Észak-Korea diktátora kijelentéseit azt követően tette, hogy országa a hétvégén négy rakétatesztet is végrehajtott: a dél-koreai haderő szerint szombaton Phenjantól délre lőttek ki legalább három kis hatótávolságú ballisztikus töltetet, míg vasárnap egy új fejlesztésű, 600 milliméteres rakéta-sorozatvetőből adtak le lövéseket.

A CNN által megszólaltatott szakértő szerint a mostani tesztek nem a technológiájuk, mint inkább a mennyiségük, egymás utáni gyorsaságuk, illetve amiatt szemléletesek, hogy Észak-Korea számos helyszínéről hajtották végre azokat, ezzel is demonstrálva, hogy a rezsim bármikor, bármely irányból képes elrendelni különböző csapásméréseket. A szöuli Ewha Egyetem professzora, Leif-Eric Easley szerint látni kell, hogy már nemcsak rakéták, hanem más fegyverrendszerek is fenyegetést jelenthetnek, utalva arra a múlt heti akcióra, amikor Észak-Korea öt drónt is a dél-koreai légtérbe irányított.

A szakértő szerint az ilyen akciók a feszültségek fokozódásához vezethetnek, hozzátéve, hogy a jelenlegi dél-koreai kormány ezzel összefüggésben valószínűleg tovább növeli az országa védelmi képességeit és felkészültségét.