Kim Dzsongun: A végső cél a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása

Kim Dzsongun: A végső cél a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a lányával megnéz egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétával végrehajtott kísérletet a phenjani nemzetközi repülőtéren 2022. november 18-án (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kim Dzsongun észak-koreai vezető kijelentette, hogy országa „végső célja” a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása – idézte a sztálinista rezsim első emberét az észak-koreai állami média, a KCNA angol nyelvű hírfolyama.

Az MTI által idézettek szerint Kim Dzsongun úgy fogalmazott, hogy az Észak-Koreát és népét megvédeni képes nukleáris erő felépítése „a legnagyobb és legfontosabb forradalmi cél, és az ország végső célja a világ leghatalmasabb stratégiai erejének, az évszázadban példa nélküli abszolút erőnek a birtoklása”. Az észak-koreai vezető akkor beszélt erről szombaton, amikor több tucat katonatisztet és tudóst léptetett elő, akik részt vettek a „Hvaszong-17” nevű, legújabb fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésének előkészítésében, amelyet Kim Dzsongun a „világ legerősebb stratégiai fegyverének” nevezett.

Az észak koreai állami média szerint ezek a dolgozók megfogadták, hogy megvédik a párt és Kim Dzsongun „abszolút tekintélyét”, és azt, hogy a rakéták csak a Kim által jelzett irányba fognak „erőteljesen repülni” – írja a témát ugyancsak feldolgozó Reuters hírügynökség. Phenjan legutóbbi ICBM-rakétatesztjét november 18-án hajtotta végre, amely ismét nemzetközi bírálatot váltott ki. Az ICBM-rakéták több mint 5500 kilométert képesek megtenni, ám több ENSZ-határozat megtiltja, hogy Észak-Korea ilyen és más ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek a kialakításuktól függően képesek lehetnek akár nukleáris robbanófejek hordozására is.

Kim Dzsongun a november 18-i tesztre magával vitte feleségét és lányát is, akit itt láthatott először a világ.

A Koreai-félszigeten jelenleg nagyon feszült a helyzet. Ahogy azt cikkében a Telex is megjegyzi, a nukleáris fegyverekkel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt hetekben egy sor rakétatesztet hajtott végre. Phenjan mostanában szokatlanul gyakran hajt végre rakéta-próbarepüléseket, emiatt megfigyelők attól tartanak, hogy az ázsiai ország több év után hamarosan újabb nukleáris tesztrobbantást hajthat végre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.