Azonnali segítséget nyújt a földrengés sújtotta Törökországnak a Magyar Honvédség

Azonnali segítséget nyújt a földrengés sújtotta Törökországnak a Magyar Honvédség

A törökországi földmozgás pusztításának mértéke egy épületkomplexumon a katasztrófavédelem Hunor mentőegységének felvételén (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Katonai sátrakat ajánlott fel a Magyar Honvédség a törökországi természeti katasztrófa következményeinek enyhítésére szombaton; az 50 darab 63M „csapatsátort” Dunaharasztiban adták át a török fél logisztikai munkatársai részére, ahonnan a segélyszállítmány közúton indul el hamarosan Törökországba – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel. Mint írták, a nagy stabilitású honvédségi katonai sátrak jellemzője az egyszerű és gyors telepíthetőség, áttelepíthetőség különböző talaj- és szélsőséges éghajlati viszonyok mellett is.

– Sokrétű felhasználása mindössze a belső berendezésen és kialakításon múlik, így szálláshelyen túl adminisztratív, egészségügyi, vagy akár raktározási feladatok végzésére is alkalmassá tehető – tették hozzá. A sátrak összefűzhetőségének köszönhetően a hasznos terület tetszőlegesen sokszorozható. A sátrak – fűtőberendezés telepítésével és matracok elhelyezésével – akár nyolc ember ideiglenes elszállásolására is alkalmasak.

Közben a közszolgálati M1 csatorna Híradójában arról tájékoztattak, hogy a magyar és a nemzetközi mentőcsapatok többsége szombaton elhagyja Törökországot, a magyar katasztrófavédelemhez tartozó Hunor azonban nincs lesz közöttük. „A Hunor itt marad és kitart, és a következő napokban is ellátja a felderítési, kutatási és mentési feladatokat” – fogalmazott az M1 helyszíni tudósítója a műsorban. Lantos Csaba elmondása szerint a magyar mentőcsapat tagjai szinte házról házra járnak, és túlélők után kutatnak.

Közölte azt is, hogy a mentőcsapatok egyeztetésén elhangzott, hogy az utóbbi néhány órában nem sikerült senkit élve kiemelni a földrengés után maradt romok alól. Ez – a tudósító szerint – alátámasztja azt a vélekedést, hogy a katasztrófát követő századik óra után már csodaszámba megy, ha valakit élve találnak. A körülményekről szólva elmondta, hogy éjszakénként akár mínusz 6-7 fok is lehet, de mostanra a magyar csapat tábora kiépült, van fűtés, valamint áram. Folyamatosan érkezik az ellátmány is a táborba: az élelem, a víz és az üzemanyag is biztosított.