Benedek pápa bocsánatot kért az érseki működése alatt a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért

Benedek pápa bocsánatot kért az érseki működése alatt a papok által elkövetett szexuális visszaélésekért

XVI. Benedek utolsó beszéde pápaként (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németországban néhány héttel ezelőtt készült egy jelentés, amely azt vizsgálta, hogyan kezelte az egyház a szexuális visszaéléseket 1945 és 2019 között. Az azóta már nyugalmazott XVI. Benedek pápa az említett időszakban Joseph Ratzingerként bíboros, majd 1977 és 1982 között München és Freising érseke volt.

A jelentés megállapítása szerint érseksége idején négy, kiskorúak szexuális zaklatásával összefüggő ügyet rosszul kezelt. A volt pápa a jelentésre reagálva elismerte, hogy „abúzusok és hibák” történhettek, de állítja, részéről nem állt fenn semmiféle kötelességszegés – adta hírül a New York Times. Mint mondta „nagy felelősségem volt a katolikus egyházban, annál nagyobb a fájdalmam a visszaélésekért és a hibákért, amelyek különböző helyeken a megbízatásom alatt történtek. A szexuális bántalmazás minden esete megdöbbentő és helyrehozhatatlan”.

Hozzátette, hogy pápasága idején, utazásai során több tucat bántalmazás áldozatával találkozott és első kézből látta a legnagyobb hibák hatásait. 

A jelentésben vizsgált 74 év alatt legalább 497 áldozatot azonosítottak, a Benedek által rosszul kezelt négy esetben a volt pápa jogi szakértői szerint nem állapítható meg, hogy Benedek tudott volna a négy pap bármelyikének tettéről.

 
 
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.