Decemberben negyedmilliárd kínai kaphatta el a koronavírust

Decemberben negyedmilliárd kínai kaphatta el a koronavírust

Telefonos kódját mutatja egy sorban álló férfi, mielõtt felveszi a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó koronavírus elleni oltását
Peking üzleti negyedében 2021. június 2-án (Fotó:
MTI/AP/Andy Wong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai hatóságok nem nyilvános becslései szerint 250 millió ember – a teljes kínai lakosság 18 százaléka – lehetett koronavírus-fertőzött december első húsz napjában, miután Peking enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat – idézi a Financial Timest az MTI.

A londoni üzleti napilap forrásai szerint a becslés a kínai járványmegelőzési központ igazgatóhelyettese, Szün Jang részéről hangzott el a héten egy zárt ajtók mögött tartott tájékoztatón.

A Financial Timesnak két, a bizalmas tájékoztató tartalmát ismerő illetékes elmondta: az értekezleten Szün Jang kijelentette, hogy Peking és Szecsuán tartomány lakosságának több mint a fele fertőződött meg a koronavírussal, és a fertőzöttek száma még mindig emelkedik.

Pekingben és más kínai nagyvárosokban a koronavírus-fertőződési hullám „elöntötte” a kórházakat, és kevés a szabad ágy a sürgősségi és az intenzív osztályokon. 

A brit lap kiemeli, hogy a kínai országos közegészségügyi bizottság hivatalosan közzétett adatai szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében.

Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Kínában a hivatalos esetszámok és a valós adatok nem igazán vannak köszönőviszonyban egymással. Aligha hihető például, hogy a járvány kitörése óta alig több mint 5 ezer covid-áldozat lenne Kínában.

Kínában december elején, röviddel a szigorú rendszabályok elleni tüntetések után enyhítették a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt járványügyi korlátozásokat. Rég nem látott tiltakozáshullám söpört végig ugyanis a szigorúan szabályozott kommunista országban, miután a lakosságnak elege lett a zéró covid-politikából, amely egészen embertelen bánásmódhoz is vezetett.

Most több városban ismét kinyithattak az éttermek, a bevásárlóközpontok és az iskolák, és számos térségben felhagytak az addig kötelező tömeges tesztelésekkel is. A hirtelen lazításnak is meglett azonban a böjtje, hiszen a lakosság nagy része nem szerzett természetes immunitást, nincs is eléggé átoltva – különösen az idősek körében nem elegendő az átoltottság – és az ott használt oltások nem tűnnek olyan hatékonynak, mint a nyugati világban alkalmazott mRNS-vakcinák.