Durva személyeskedésbe torkollott az első amerikai elnökjelölti vita

Durva személyeskedésbe torkollott az első amerikai elnökjelölti vita

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A novemberi választásra készülő amerikai elnökjelöltek első országos televíziós vitáján – amelyet az ohiói Clevelandben rendeztek – a republikánus Donald Trump elnök választási csalásokra figyelmeztetett, Joe Biden, a demokraták jelöltje pedig hazugnak nevezte a jelenlegi elnököt, írja összefoglalójában az MTI.

A disputát Chris Wallace, az egyébként republikánusokhoz közel álló Fox televízió munkatársa vezette, aki ennek ellenére nem konzervatív, hanem regisztrált demokrata párti szavazó. A meghívott vendégeknek – akik között a két politikus családtagjai is helyet foglaltak – a szabályok szerint nem volt szabad közbeszólniuk, tapsolniuk és semmiféle módon véleményt nyilvánítaniuk.

A vitában gyakori volt, hogy a két politikus belebeszélt a másik mondandójába, és sértegette egymást. Joe Biden például csak „ez a pasas”, vagy „ez az ember” megszólítással illette Trumpot, akit bohócnak és fajgyűlölőnek is nevezett, s a vita hevében azt is odavágta neki: „Ember, befognád a szádat?!”. Donald Trump azt állította, hogy Biden „nem okos”, már az iskolában is „a leggyengébben teljesítők között volt”.

A másfél órás disputa első témája Amy Coney Barretre, a Trump által szombaton jelölt új alkotmánybíró-jelöltre vonatkozott. Trump leszögezte: „Megnyertük a választásokat, s ennek vannak következményei”. Majd idézte az elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális alkotmánybírót, aki korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzatának utolsó évében – amikor egy korábbi alkotmánybíró elhunyt, és a demokraták a választás előtt új bírót jelöltek – azt mondta: egy elnököt nem három vagy három és fél évre választanak, hanem négy évre. Biden kifogásolta, hogy Barrett abortuszellenes bíró hírében áll, mire Trump visszavágott: honnan tudja, hogy bíróként mi az álláspontja erről? Hangsúlyozta: az abortusz ügye nem témája az elnökválasztásnak. A demokrata párti elnökjelölt szerint meg kell várni a választások eredményét az alkotmánybíró-jelöléssel. „Már tartanak a választások” – tette hozzá utalva arra, hogy egyes tagállamokban már megkezdődött a levélszavazás.

Joe Biden nem válaszolt pár kérdésre. Amikor a műsorvezető egyenes választ kért arra, hogy demokrata párti győzelem esetén megszüntetnék-e a kongresszusban az obstrukció intézményét, azt mondta: „Ez most nem kérdés”. Nem kívánt beszélni a fia, Hunter Biden ukrajnai, oroszországi és kínai üzleti ügyeiről sem. Trump megkérdezte, miért kapott a fia 3,5 millió dollárt a néhai moszkvai polgármester oligarcha özvegyétől, és vajon mennyi jövedelemre tesz szert Kínából. Az elnök ezzel a napokban nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában. „Nem akarok a családomról beszélni” – jelentette ki Biden, és álhíreknek minősítette a minisztérium megállapításait.

Ezután az egészségbiztosításról és a koronavírus-járványról esett szó. Biden kifejtette: kiterjesztené az állami egészségügyi ellátást. Trump szerint ezzel tönkre tennék a magán egészségügyet. A demokraták elnökjelöltje úgy vélte, hogy Trumpnak nincs járványstratégiája, az elnök viszont emlékeztetett az Obama-kormány járványkezelésének hibáira. Biden az Obama-kormányzat alelnöke volt, és akkoriban pusztított a H1N1-járvány, amellyel elemzők szerint a vezetés nem tudott sikeresen megbirkózni. Joe Biden felhozta, hogy a koronavírus-járványnak hatmillió fertőzöttje és 200 ezer halottja van az Egyesült Államokban. „Ennek az embernek nincs programja, ez az ember nem tudja, mit beszél” – állította Trumpról, hozzátéve, hogy szerinte Trump „pánikba esett” a járványtól.

Az amerikai elnök emlékeztetett: februártól lezárta az Egyesült Államok határait, először a Kínából érkező utasok előtt, és akkoriban Biden és a demokrata párti politikusok idegengyűlölettel vádolták meg őt ezért. Biden szerint Trump „nem elég okos” ahhoz, hogy megbirkózzon a járvánnyal, mire Trump úgy replikázott: „Joe, benned szemernyi okosság sincs”. Majd idézte, hogy Biden a napokban még azt is elfelejtette, hogy hová járt egyetemre, ahol „a leggyengébbek között végzett”.

Trump felhívta a figyelmet arra, hogy Biden lezárná az ország gazdaságát, mint ahogyan Biden ismételten ki is fejtette, hogy a Covid-19 legyőzése nélkül nincs gazdasági újraindulás. A demokrata kihívó szerint az Egyesült Államok „gyöngébb, betegebb és szegényebb” lett. Azzal vádolta meg az elnököt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bábja. Trump viszont azt hangsúlyozta nem is egyszer, hogy Biden a radikális baloldal embere.

A fajgyűlölet és a rendőri erőszak ellen szervezett megmozdulásokról szólva Biden úgy vélekedett: az országban „rendszerszerű az igazságtalanság”. Trump megismételte közismert álláspontját: a rend és a törvény országát szeretné látni, s azt, hogy Amerika visszatér az alapvető értékeihez. Leszögezte, ezért írta alá a kormányzati hivatalokban és ügynökségeknél szervezett, úgynevezett érzékenyítő tanfolyamok tilalmáról szóló rendeletet is. „Az emberek rendet, törvényességet akarnak” – hangsúlyozta Trump, hozzátéve: Biden „fél ezt kimondani”.

A választások tisztaságáról vitázva Donald Trump hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat, Joe Biden ezzel szemben tagadta ezt. Trump konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal, vagy Philadelphiában, ahol hétfőn a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket elzavarták. Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választás eredményét, Biden igennel válaszolt, Trump pedig szavazásra buzdította a híveit.