Egy orosz illetékes szerint félúton vannak a megegyezés felé Ukrajna demilitarizációjáról

Egy orosz illetékes szerint félúton vannak a megegyezés felé Ukrajna demilitarizációjáról

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrumban Kijevben 2022. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz-ukrán tárgyalások orosz tárgyalódelegációjának tagja, Vlagyimir Megyinszki az Interfax orosz hírügynökség szerint azt nyilatkozta a tárgyalásokkal kapcsolatban: Moszkva és Kijev is leginkább Ukrajna semlegessége és NATO-csatlakozásának feladása mellett van. 

Szerinte Moszkva és Kijev félúton vannak ahhoz, hogy megegyezzenek Ukrajna demilitarizációjának ügyében, hozzátéve, hogy a biztonsági garanciák részleteit tárgyalták meg mindkét fél vonatkozásában. További részleteket nem közölt a tárgyalásokról – írta a The Guardian.

Mihaljo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, az ukrán tárgyaló delegáció tagja a Twitteren kommentálta a híreket. Azt írta: Oroszország célja, hogy feszültséget keltsen a médiában, és Ukrajna álláspontja változatlan.

Március 15-i éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij is optimistán beszélt a béketárgyalásokat illetően, szerinte reálisabbak a tárgyalási pozíciók. Korábban pedig az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy Ukrajna hajlandó a katonai semlegességet választani, amennyiben a NATO jelenleg még nincs abban az állapotban, hogy befogadja Kijevet tagjai közé. Zelenszkij azt mondta nyugati vezetőknek, hogy megfontolná országa semleges státuszát, de ehhez erős biztonsági garanciákra van szüksége mind a Nyugattól, mind Oroszországtól.

 

Percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja!