Egy tanulmány egyedül a Pfizer oltását találta hatékonynak az omikron ellen

Egy tanulmány egyedül a Pfizer oltását találta hatékonynak az omikron ellen

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A University of Washington és a svájci gyógyszergyár kutatói hat vakcina hatékonyságát tesztelték az omikron ellen – számolt be róla a Bloomberg. A Sinopharm-mal kétszer beoltott 13 betegből csupán háromnál találtak ellenanyagokat, a Johnson&Johnson esetében ez 12 esetből egyszer fordult elő, a Szputnyikkal beoltott 11 emberből pedig egyikük esetében sem találtak az omikron fertőzést követően ellenanyagokat a szervezetben. A kutatók megállapítása szerint a legtöbb ellenanyagot azok szervezete termelte, akiket egy korábbi fertőzést követően kétszer beoltottak Pfizer-rel.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a tanulmány nem a megbetegedés elleni védelmet igyekezett ellenőrizni, hanem csak azt, hogy a vizsgált páciensnek vannak-e antitestjei. Ezt a tudományos dokumentációt egyébként még nem ellenőrizték külső szakértők.

A Szputnyikot kifejlesztő Gamaleja Központ is rögtön megszólalt, megjegyzése szerint a felhasznált minták nem elégségesek ahhoz, hogy reprezentatívnak minősüljenek, így szerintük nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni belőle az egyes vakcinák hatékonyságára nézve. Hozzátették, egy másik tanulmány épp arra a következtetésre jutott, hogy a Szputnyik erős védelmet nyújt az omikron variánssal szemben is. 

Az omikron megjelenése óta folytatott tanulmányok többsége azt mutatja, a két adag Pfizer vakcina sem ad megfelelő védettséget, így a kutatók keresik az újabb megoldásokat, illetve a harmadik oltás felvételére buzdítanak. Azt is hangsúlyozzák, a szervezet antitest-termelése nem az egyetlen jele a szervezet fertőzésre adott immunválaszának, hasonlóan fontos a T-sejtes immunitás is.