Egyhetes is lehet az amerikai elnökválasztás

Egyhetes is lehet az amerikai elnökválasztás

Donald Trump Floridában 2019. március 29-én (Fotó: Reuters/Joshua Roberts)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A november 3-i elnökválasztás napjából akár választási hét is lehet – mondta Jocelyn Benson, Michigan demokrata párti államtitkára az amerikai elnökválasztásról adott interjújában vasárnap az NBC televízióban.

Kijelentette: arra kell felkészülni, hogy a választási eredmények nem születnek meg november 3-án, ezek összeszámlálása akár egy hétig is elhúzódhat. „A lényeg az, hogy a választás éjszakáján nem tudunk majd összeszámolni minden voksot, és nem lesz meg a teljes végeredmény. Ezzel már tisztában vagyunk” – fogalmazott a demokrata párti államtitkár.

Hozzáfűzte: felkérték a helyi törvényhozást, hogy változtasson a vonatkozó törvényeken, lehetővé téve a jobb felkészülést a választásra és a voksok gyorsabb összesítését. Nem fejtette ki azonban azt, hogy milyen konkrét jogszabály-módosításokra lenne szükség.

A demokrata párti politikus leszögezte: az idei elnökválasztás legfontosabb tényezője a pontosság. „Néhány plusznapot vesz igénybe, hogy biztosítsuk a szavazatok teljes körű és pontos megszámlálását” – mondta. A folyamat teljes átláthatóságát ígérte: „minden egyes állampolgár pontosan tudni fogja, hol tartunk a voksok számlálásában”. Valamint arról is tájékoztatott, hogy az államban megnövelték a szavazatszámlálási berendezések kapacitását.

A televízió műsorvezetőjének azon felvetésére, vajon aggódik-e, hogy valamelyik elnökjelölt túl korán kiáltja ki magát győztesnek a választás éjszakáján, a demokrata párti politikus igennel válaszolt. „Számomra ez újabb példája lenne a félreinformálásnak vagy a hamis információknak, amit a mostani választási ciklus idején már többféle módon és több platformon láttunk. A félreinformálást mi az igazsággal és a pontossággal egyensúlyozzuk majd ki” – fogalmazott.

Jocelyn Benson azt mondta: Michigan államban a választók minden körzetben szavazhatnak levélben és személyesen is. Megjegyezte, hogy személyesen vette fel a kapcsolatot az állami postaszolgálat (USPS) vezetőjével, Louis DeJoyjal és a michigani postai vezetőkkel a voksolás zavartalan lebonyolítása érdekében.

(MTI)