Mintegy 410 milliárd forintnyi kártérítésre ítélték a konteógyárost

Mintegy 410 milliárd forintnyi kártérítésre ítélték a konteógyárost

Alex Jones a bíróságon (Fotó: Law & Crime Channel/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 1 milliárd dollár (mintegy 410 milliárd forint) kártérítésre kötelezte a bíróság Alex Jones médiavállalkozót és cégét, mert azt állította, hogy a 26 halálos áldozattal járó Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt vérengzés kitaláció és álhír volt. Az esküdtek megalapozottnak találták az áldozatok hozzátartozói és más érintettek panaszát, majd rövid mérlegelés után kártérítést ítéltek meg számukra. Az ítélet elmarasztalja Alex Jonest és vállalkozását, a Free Speech System-et rágalmazás miatt, valamint azért, mert megsértette a panaszosok személyiségi jogait, és érzelmi szenvedést okozott a számukra.

A bíró 950 millió dollár kártérítést állapított meg a 15 panaszos javára, akik három külön beadványban indítottak eljárásokat, amelyeket a bíróság egyesítve egyetlen perben tárgyalt.  

A heves vitáktól sem mentes bírósági tárgyalássorozat során Alex Jones többször szóváltásba keveredett a panaszosok védőjével, aki eredetileg legkevesebb 500 millió dollár körüli kártérítés mellett érvelt, mondván, hogy ez megegyezik az alperes által terjesztett valótlanságokra érkezett 550 millió internetes hozzászólás számával. Jones a Connecticut államban zajló per során elismerte, hogy a lövöldözés megtörtént, és a bíróság előtt ezen a héten úgy fogalmazott: ma már meg van győződve arról, hogy „100 százalékban valóságos” volt. A Guardian beszámolója szerint a tárgyalást „kenguru bíróságnak” nevezte, a felperesek ügyvédjét „mentőkísérőnek”, és az ügyet a saját szólásszabadságának megsértésének, a demokraták ellene való összeesküvésének.  

Alex Jones és cége ellen szeptemberben egy másik esküdtszék Texasban mondott ki elmarasztaló ítéletet, akkor a bíró a Sandy Hook iskolai lövöldözésben meghalt két gyerek szüleinek 50 millió dollár kártérítést ítélt meg. Ugyanott még egy harmadik ítélet is vár majd rá.

2012. decemberében a Connecticut állambeli Newtownban működő Sandy Hook általános iskolában egy férfi, a 20 éves Adam Lanza 26 embert lőtt le, az áldozatok között 20 kisiskolás volt, valamint az iskolában dolgozó 6 felnőtt, köztük tanárok és a személyzet tagjai. A tettes a helyszínen öngyilkosságot követett el.