Görögországi tüzek: több mint százezer hektár terület égett le két hét alatt

Görögországi tüzek: több mint százezer hektár terület égett le két hét alatt

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a görögországi Évia-szigeten fekvő Ellinika közelében 2021. augusztus 9-én (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Karadjiasz)

Fotó: Pétrosz Karadjiasz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint.

Ilyen kiterjedt mértékű pusztítást nem tapasztaltak Görögországban 2007 óta. Mark Parrington, az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kutatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a mostani görögországi erdőtüzek különösen szokatlan intenzitásúak és pusztító hatásúak.

A mediterrán országban július 29. és augusztus 12. között 100 874 hektár terület égett le, ennek több mint fele a második legnagyobb görög szigeten, Évián. Eközben a 2008 és 2020 közötti években ugyanebben az időszakban átlagosan évente 2750 hektár pusztult el erdő- és bozóttüzekben a feljegyzések szerint.

Augusztus eleje óta három évtizede nem tapasztalt szélsőséges hőség tombol Görögországban. Egy héten keresztül az ország több pontján 45 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő csütörtökön kijelentette: ez a klímaváltozás következménye, és Görögország „hatalmas ökológiai katasztrófával” néz szembe.

Az erdőtüzek következtében három ember meghalt, ezreket kellett kitelepíteni otthonukból, és a lángok több száz lakóházat elpusztítottak.
Görögországban 2007 augusztusában több mint 250 ezer hektár erdő, olajfaültetvény és fenyves lett a lángok martaléka. Az erdőtüzekben akkor 77 ember vesztette életét.