Háború a segély miatt, és egy salsázó elnök

Háború a segély miatt, és egy salsázó elnök

A lezárt venezuelai-kolumbiai határnál (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szomorú szombati mérleg a venezuelai határról: legalább 14 ember meghalt, 285-en megsérültek, és elégett két kamionnyi humanitárius segély. A mérleg másik oldala: hatvannál több venezuelai katona dezertált a nap folyamán. Juan Guaidó ellenzéki vezető szerint ők nem dezertőrök, hanem az alkotmányhoz hű katonák. 

A szombati nap azzal indult, hogy nem nyitottak ki reggel ötkor a Kolumbiával határos venezuelai határállomások, így senki sem tudott átmenni a másik országba. A Simón Bolívar hídon reggel egy páncélos jármű áttörte az éjszaka folyamán felállított útakadályokat, majd kipattant belőle három dezertáló katona, s a fejük fölé tartott fegyverrel szaladtak át a kolumbiai oldalra. A nap folyamán egy másik menekülő egyenruhás (Venezuelában 13 különböző fegyveres szervezet van!), a különleges erők tagja, azt mondta újságíróknak: egységének kilencven százaléka nem ért egyet a Maduro-kormánnyal. Szombat este egy újabb, vérző arcú dezertőr arról beszélt: a katonaság tűzparancsot kapott, le kell lőniük azokat, akik megpróbálják bejuttatni a segélyt az országba.

Szombati percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Venezuela megszakította a kapcsolatokat Kolumbiával, több segélyszállító kamiont felgyújtottak | Magyar Hang

Legalább 14 ember meghalt, 285-en megsérültek, és elégett két kamionnyi humanitárius segély Venezuelában szombaton.

Ugyanekkor a másik oldalon a Nemzeti Gárda tagjai a határ 50 kilométeres körzetében lezárták a főbb utakat, hogy ne tudjanak tömegek menni a határra – néhol barikádokkal, másutt úgy, hogy vastag fákat vágtak ki és döntöttek az úttestre.  

A lezárt Tienditas hídon, a pénteki koncerthelyszíntől nem messze tíz előkészített kamion várakozott a segélyekkel, amikor odaérkeztem. Néhány perc múlva felbukkant Juan Guaidó a kolumbiai és chilei elnök társaságában, és rövid beszédet tartott, többek között arra buzdítva a venezuelai katonákat, ne lőjenek a humanitárius segítséget szállító kamionokra, inkább álljanak át a nép oldalára. Majd az elnökök megtekintették a kamionokat – Guaidó a sajtó kedvéért felkapaszkodott az egyik oldalára, és arra biztatta a sofőrt, menjen pár métert. Az erről készült videót a perui elnök úgy posztolta ki később, hogy Guaidó az első kamionnal bejutott Venezuelába – ezt egy ideig a fél világ sajtója készpénznek vette.  

Despacitóval menne a segély - háromszázezren voltak a Venezuela Aid Live koncerten | Magyar Hang

Az ellenzéki, magát elnöknek kikiáltó Juan Guaidó is át tudott surranni a határon, hogy a kolumbiai oldalon részt vegyen a koncerten. Talán szombaton a segélyt is sikerül átjuttatni. Exkluzív riport.

Elindult egy hajó Puerto Ricóból is, kétszáz tonnányi segéllyel. Ahogy a venezuelai vizek közelébe ért, a helyi haditengerészet rálőtt.  

Caracasban ezalatt Maduro nagygyűlést tartott El a kezekkel Venezuelától címmel. Jelentős tömeget tudott mozgósítani, és láthatóan elemében érezte magát. Az mondta, folytatni fogja engesztelhetetlen harcát az imperialista Amerika és a „dekadens bogotái oligarchák” ellen, majd bejelentette, hogy országa megszakít minden politikai és diplomácia kapcsolatot a „fasiszta kolumbiai kormánnyal”. A nagykövetnek és a konzuloknak 24 órát ad, hogy elhagyják az országot. Maduro táncra is perdült, salsát járva a feleségével – mindeközben a brazíliai és kolumbiai határ mellett a katonái emberekre lőttek hol könnygázzal, hol éles lövedékkel.

Délután két segélycsomaggal megrakott kamion átjutott Venezuelába. A határtól azonban nem értek messze: az úgynevezett collectivosok, a paramilitáris, Maduro-párti motoros bandák tagjai felgyújtották a járműveket. Az égő teherautókról néhányan megpróbálták menteni a menthetőt, ledobálni a segélycsomagokat, és e művelet közben sokan megégtek. 

Felgyújtott segélyszállító kamion Venezuelában

Késő délután megrázó jelenet tanúja voltam a Simón Bolívár hídon, ahol korábban naponta hetvenezer ember járt át. Mivel reggel lezárták, az éjszakai műszakban Kolumbiában dolgozók nem tudtak hazamenni, a nappalisok viszont nem értek be a munkahelyükre. Délután a venezuelai határőrség két sorban állt fel, vállt vállnak vetve testükkel védve a határt. Az első sorba katonanőket állítottak, akik lesütött szemmel hallgatták esedező, könyörgő nőtársaikat, hogy engedjék őket haza a gyerekeikhez.

Az élet hídja | Magyar Hang

Képzeljük el, milyen lehet úgy élni, hogy harminc tojásért át kell menni egy másik országba. Vagy lázcsillapítóért, ha beteg a gyerek. Exkluzív riport a venezuelai káosz széléről.

Este a brazil határ közelében lévő Zurita kórházból jelentették, náluk a napi összetűzések után 14 halott van, mindegyik lőtt sebbel. Sok a sebesültjük is, őket nem tudják ellátni gyógyszer- és kötszerhiány miatt. A közeli brazíliai Pacaraima város hiába ajánlotta fel, hogy ellátná őket, a lezárt határon nem engedték átvinni a sebesülteket.  

Fotó: Lukács Csaba

Juan Guaidó újabb sajtótájékoztatót tartott Cúcutában, azt mondta: „Ma a világ a venezuelai diktatúra legrosszabb arcát láthatta meg.” Valóban elgondolkodtató, hogy miközben a kórházban nem tudják ellátni a betegeket, és az emberek éheznek, inkább felgyújtják a segélycsomagokat. Az elnök pedig salsázik és fenyegeti a fél világot.

Pánikszerűen vitték el a menekülteket a Balaton partjáról | Magyar Hang

Magyar származású menekültek és rokonaik érkeznek hazánkba a káoszba süllyedt Venezuelából. Őszödön migránspánik tört ki miattuk.

A politikus azt is elmondta: egyelőre nem tér haza, ugyanis részt vesz hétfőn a tizennégy országból álló, latin-amerikai államokat tömörítő Limai Csoport bogotái ülésén, ahol találkozik Mike Pence amerikai alelnökkel is. Arra kérte a nemzetközi közösségeket, hogy tegyenek meg mindent a Maduro-rezsim bukásáért, mert vissza kell szerezni a venezuelai emberek szabadságát.

Fotó: Lukács Csaba