Rohamrendőröket küldtek a fehérorosz állami média épületéhez

Rohamrendőröket küldtek a fehérorosz állami média épületéhez

Az ellenzéki tüntetők egyike vitatkozik egy rohamrendőrrel a feltételezett elnökválasztási csalások miatt tartott tüntetésen Minszkben 2020. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség különleges alakulatainak (OMON) védelme alá helyezték szombat este Minszkben a fehérorosz állami rádió és televízió székházát, amelynek lázongó dolgozóival előzőleg a helyszínen találkozott a parlament felsőházának elnöke és az államfő sajtószóvivője – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Helyszíni tudósítójuk beszámolója szerint az épület üvegfrontján keresztül látni lehetett az előcsarnokban tartózkodó rohamrendőröket.

A felsőház elnökének, Natalja Kocsanovának és az államfő sajtószóvivőjének, Natalja Ejszmontnak a dolgozói kollektívával tartott találkozóján – mint a résztvevők utóbb elmondták – a hallgatóság az országban zajló eseményekről érdeklődött, és kérdőre vonták a két hivatalos személyiséget, hogy „az állami csatornákon miért nem az igazat mondják”.

Az épület előtt szombaton legalább háromezer ember tüntetett, átfogó és tisztességes tájékoztatást követelve az Aljakszandr Lukasenka elnök ellen egy hete zajló tüntetésekről és a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszakról – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A tüntetőkhöz csatlakozott az állami rádió és televízió mintegy száz munkatársa is.

A rádió és tévé egyes munkatársai közölték, arra készülnek, hogy hétfőtől sztrájkba lépnek, s a sztrájkfelhívást már mintegy háromszázan alá is írták. Kocsanova és Ejszmont megpróbálták lebeszélni őket erről a tervükről.

A volt szovjet tagköztársaságban egy hete tartanak a tömeges tüntetések, tiltakozásul a múlt vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen, amely szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával nyerte el sorozatban hatodik elnöki mandátumát. A biztonsági erők a hét első felében brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, és nagyjából hétezer embert vettek őrizetbe, akik közül utólag sokan bántalmazásukról számoltak be.

(MTI)