Kadirov szerint kisebb atombombát be lehetne vetni Ukrajnában

Kadirov szerint kisebb atombombát be lehetne vetni Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök munkatalálkozója Ramzan Kadirov csecsen köztársasági elnökkel 2018. június 15-én (Fotó: Kreml/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ramzan Kadirov, Oroszország csecsenföldi régiójának vezetője szerint Moszkvának meg kellene fontolnia egy kis hatóerejű nukleáris fegyver bevetését Ukrajnában, miután újabb súlyos vereséget szenvedett a harctéren – írja a The Guardian.

A Telegramon Kadirov úgy kommentálta Liman elvesztését, hogy személyes véleménye szerint „drasztikusabb intézkedéseket kell hozni, egészen a hadiállapot kihirdetéséig a határmenti területeken valamint a kis hatóerejű atomfegyverek alkalmazásáig".

Kadirov ezt egy nappal azután jelentette ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök négy ukrajnai régió – köztük Donyeck, ahol Liman is található – annektálását hirdette ki. Moszkva akkor azt is kinyilvánította, hogy minden erővel és eszközzel megvédi az általa megszerzett területet.

Oroszországnak van a világon a legnagyobb atomarzenálja, köztük taktikai nukleáris fegyverek is találhatók, amelyek ellenséges haderők ellen vethetők be – írja a brit lap.

Dmitrij Medvegyev korábbi miniszterelnök is fenyegetőzött már azzal, hogy Oroszországnak esetleg be kell majd vetnie az atomfegyvereit, de Kadirov kijelentése tűnik eddig a legerősebbnek. Szakértők szerint ez sokat jelenthet, mert a csecsen vezért Putyin belső körébe tartozónak mondják.

Kadirov bírálta a Limannál harcoló orosz csapatokat is vezető főparancsnokot, középszerűnek nevezte Alekszandr Lapint, és azt javasolta, hogy fokozzák le, és fosszák meg a kitüntetéseitől.