Kína évtizedek óta nem látott katonai erődemonstrációval fegyelmezi Tajvant

Kína évtizedek óta nem látott katonai erődemonstrációval fegyelmezi Tajvant

A tajvani külügyminisztérium által közreadott képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter (b) üdvözli Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház elnökét (k) a tajpeji Szungsan repülőtéren 2022. augusztus 2-án. A Peking azonnali bírálatát kiváltó látogatással Pelosi 25 év óta az első amerikai házelnök, aki hivatalos látogatás keretében Tajvanra utazott. (MTI/EPA/Tajvani külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem csitul a Nancy Pelosi amerikai kongresszusi elnök tajvani látogatása miatt felerősödött kínai harag: az ország 27 katonai repülőt küldött a sziget úgynevezett „légvédelmi azonosítási zónájába”. Minthogy Tajvan önálló államiságát a világ legtöbb országa nem ismeri el, így hivatalosan felségvizei sem lehetnek, ehelyett használják az előbbi kifejezést.

A repülők közül 22 átlépte a Tajvani-szoros középvonalát is, ilyen jelentős kínai légi behatolásra még sosem volt példa. E repülések annak a nagyszabású kínai hadgyakorlatnak a részét képezik, amelyet az ország válaszul indított Pelosi látogatására. A képviselőház elnöke szerdán tartózkodott Tajvanon, majd Dél-Koreába repült tovább. Évtizedek óta nem látogatott ilyen magas rangú amerikai tisztségviselő a szigetre.

A kínai védelmi minisztérium közleményében „blokádnak” nevezte, hogy Tajvan körül több térséget is lezártak, hogy ott éles lőgyakorlatokat folytassanak. A polgári repülőket és hajókat kitiltották a körzetből. néhány esetben a kínai repülők méh Tajvan szárazföldi légterét is megsértették, ami a nemzetközi jog szerint a partoktól 12 tengeri mérföld (22,2 km) távolságban nyúlik be a tengerbe.

A hadgyakorlat négy napos lesz, nyugati katonai elemzők szerint Kína ezzel sokkal provokatívabb lépést tett, mint korábban.

 

Címkék: Kína, Nancy Pelosi, Tajvan