Kirill pátriárka szerint inkorrekt volt Ferenc pápa

Kirill pátriárka szerint inkorrekt volt Ferenc pápa

Gerhard Schröder (bal szélen) 2018-ban Dimitri Medvegyev akkori orosz miniszterelnökkel és Kirill patriárkával (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Helytelenül adta vissza a Kirill orosz pátriárkával folytatott március 16-i megbeszélését Ferenc pápa a Corriere della Sera című olasz lapnak adott interjújában – közölte szerdán a moszkvai patriarkátus külső egyházközi és kommunikációs szolgálata.

„Sajnálatos, hogy másfél hónappal Kirill pátriárkával folytatott beszélgetése után Ferenc pápa inkorrekt hangnemet választott a beszélgetés tartalmának közvetítésére. Az ilyen kijelentések nem valószínű, hogy hozzájárulnak a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház közötti konstruktív párbeszéd kialakításához, amelyre a jelenlegi időszakban különösen nagy szükség van” – áll a szolgálat közleményében.

A két egyházfő videokapcsolat révén folytatott párbeszédet március közepén. A Szentszék sajtószolgálata akkor arról számolt be, hogy Ferenc pápa arra hívta fel Kirill pátriárkát, hogy a felek „egyesítsék erőfeszítéseiket a béke nevében”. Az orosz ortodox egyház kommunikációs szolgálata a találkozót követően arról számolt be, hogy a felek megvitatták az ukrajnai helyzetet, különös figyelmet fordítva „a jelenlegi válság humanitárius aspektusaira, valamint az orosz ortodox egyház és a római katolikus egyház fellépésére a válság következményeinek leküzdése” érdekében. A pápa és Kirill pátriárka kifejezte reményét, hogy „az igazságos béke a lehető leghamarabb megvalósul”.

Ferenc pápa a vezető olasz lapban kedden megjelent interjújában moszkvai találkozóra kért lehetőséget Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az ukrajnai háború miatt. A katolikus egyház vezetője elmondta: negyvenperces virtuális megbeszélést folytatott az orosz ortodox egyház vezetőjével, aki az első húsz percben a háború indokoltságát igazoló érveket olvasott fel neki. „Meghallgattam, és azt mondtam neki: semmit sem értek ebből. Testvérem, nem az állam papjai vagyunk, nem a politika nyelvét beszéljük, hanem Jézusét. Isten megszentelt népének pásztorai vagyunk. Ezért kell a béke útjait keresnünk, és a fegyverek tüzét beszüntetnünk” – mondta.

Kirill pátriárka „nem válhat Putyin ministránsává” – jegyezte meg. A pápa szerint a pátriárka nyíltan támogatja az ukrajnai háborút. Értésre adta, hogy az orosz ortodox egyházfő megkerülésével találkozna az orosz államfővel.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán azt mondta, hogy jelenleg nem tesznek előkészületeket az orosz elnök és a pápa találkozójára – írja az MTI.

Ferenc pápa ebben az interjúban azt is mondta, hogy amikor április végén találkozott vele, a magyar kormányfő azt mondta neki, hogy az oroszoknak van egy tervük, mely szerint május 9-én mindennek vége lesz.