Lavrov: Katasztrófához vezethet Washington és a NATO konfrontatív irányvonala

Lavrov: Katasztrófához vezethet Washington és a NATO konfrontatív irányvonala

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről (Fotó: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Egyesült Államok és a NATO célja a de facto katonai konfrontáció Oroszországgal. Közben mozgásba lendültek az orosz nukleáris arzenálért felelős erőkhöz tartozó egyes szállító eszközök.

„Katasztrofális következményekkel járhat” az Egyesült Államok és a NATO „Oroszországgal szembeni konfrontatív katonai irányvonala” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy hétfőn közzétett videoüzenetben, amelyet a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásával foglalkozó moszkvai konferencia résztvevőihez intézett. Hangsúlyozta, hogy az öt hatalomnak a nukleáris háború elfogadhatatlanságáról szóló nyilatkozatával összhangban meg kell akadályoznia minden fegyveres konfliktust a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok között – írja az MTI.

Közben vasárnapi sajtóértesülések szerint mozgásba lendültek olyan szállító eszközök, amelyek az orosz nukleáris arzenálért felelős erőkhöz tartonak: egy tehervonat és egy tengeralattjáró, amelynek fegyverzetéhez tartoznak a Poseidon nukleáris torpedóvető robotrepülőgépek. Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt pénteken tartott – a négy ukrán régió bekebelezését bejelentő – beszédében az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy Japán bombázásával precedenst teremtett a nukleáris fegyverek használatára. Később Ramzan Kadirov csecsen hadúr az utóbbi hetek orosz fiaskójára hivatkozva taktikai atomfegyver bevetésére ösztönözte az orosz elnököt.

Joe Biden amerikai elnök ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az USA és szövetségesei felkészültek a NATO területének védelmére. David Petraeus, korábbi CIA-igazgató pedig az ABC adásában arról beszélt, hogy amennyiben az oroszok atomfegyvert vetnének be, akkor az Egyesült Államok és más NATO tagországok megsemmisítenék az orosz erők egy részét, és elsüllyesztenék az orosz fekete-tengeri flottát.

„A Nyugat Oroszország megfékezésére irányuló erőfeszítései közepette komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok és a NATO irányvonala, amelynek célja egészében véve a velünk való de facto katonai konfrontáció. Világos, hogy ez a nukleáris hatalmak közvetlen összecsapásával jár, aminek katasztrofális következményei lehetnek. Kénytelenek vagyunk rendszeresen figyelmeztető jeleket küldeni ezzel kapcsolatban. De ahelyett, hogy komolyan vennék, Nyugaton rosszindulatúan elferdítik ezeket, és fenyegető retorika használatával vádolnak bennünket” –  mondta videóüzenetében Lavrov az MTI szerint.

Címkék: Oroszország, Lavrov