Mozgásba lendültek az orosz nukleáris szállítóeszközök

Mozgásba lendültek az orosz nukleáris szállítóeszközök

Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást

Fotó: Képernyőfotó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mozgásban van egy, az orosz nukleáris arzenálért felelős erőkhöz tartozó katonai vonat. Az oroszbarát Rybar Telegram-csatorna vasárnap megosztott egy videót, amin egy tehervonat látható, amely korszerűsített páncélozott személyszállító járműveket (APC) és más katonai felszereléseket szállít Oroszország középső részén – írja a Telex.

A hírnek az ad különös jelentőséget, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt pénteken tartott – a négy ukrán régió bekebelezését bejelentő – beszédében az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy Japán bombázásával precedenst teremtett a nukleáris fegyverek használatára. Később Ramzan Kadirov csecsen hadúr az utóbbi hetek orosz fiaskójára hivatkozva taktikai atomfegyver bevetésére ösztönözte az orosz elnököt.

Joe Biden amerikai elnök ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az USA és szövetségesei felkészültek a NATO területének védelmére. David Petraeus, korábbi CIA igazgató pedig az ABC adásában arról beszélt, hogy amennyiben az oroszok atomfegyvert vetnének be, akkor az Egyesült Államok és más NATO tagországok megsemmisítenék az orosz erők egy részét, és elsüllyesztenék az orosz fekete-tengeri flottát.

Ugyancsak aggodalomra okot adó hír, hogy a világ legnagyobb tengeralattjárója, az orosz Belgorod elhagyta az Északi-sarkkörön lévő bázisát. Az idén júliusban vízrebocsátott atom-tengeralattjáró fegyverzetébe tartoznak azok a Poseidon nukleáris torpedóvető robotrepülőgépek, amelyek orosz állítás szerint 500 méter magas nukleáris cunamikat képesek kiváltani, amelyek több száz kilométerről elárasztanák a part menti városokat, és évtizedekre lakhatatlanná tennék azokat.