Macron: Biztonsági garanciákat kell adni Oroszországnak, ha Putyin beleegyezik a tárgyalásokba

Macron: Biztonsági garanciákat kell adni Oroszországnak, ha Putyin beleegyezik a tárgyalásokba

Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 1-jén (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nyugatnak át kell gondolnia, hogy meg tudja-e adni Oroszországnak az általa követelt biztonsági garanciákat, ha Vlagyimir Putyin beleegyezne az ukrajnai háború leállításáról szóló tárgyalásba – jelentette ki a francia elnök egy szombaton sugárzott interjúban.

Európának ki kell dolgoznia jövőbeli biztonsági infrastruktúráját – mondta Emmanuel Macron. „Az egyik fő kérdés, amellyel foglalkoznunk kell – amint Putyin elnök mindig is mondta –, az amiatti aggodalma, hogy a NATO egészen országa határáig terjeszkedik, és olyan fegyvereket telepít a közelébe, amelyek veszélyeztetik a létét” – mondta a francia elnök a TF1-nek adott az interjúban, amit az Egyesült Államokban tett látogatása alatt vettek fel. „Ez lesz a megkötendő béke egyik kérdése, tehát át kell gondolnunk, hogy mire vagyunk hajlandók, hogyan védjük meg szövetségeseinket és a tagállamokat, és milyen garanciákat nyújtunk Oroszországnak, miután visszatért a tárgyalóasztalhoz” – tette hozzá az MTI által is idézett francia elnök.

Oroszország és az Egyesült Államok is hangsúlyozta a héten, elvben kész a tárgyalásokra, noha Joe Biden amerikai elnök jelezte, csak akkor hajlandó tárgyalni Putyinnal, ha utóbbi érdeklődést mutat a háború leállítására. Kijevben úgy nyilatkoztak, abban az esetben lehetségesek a tárgyalások, ha Oroszország leállítja a támadásokat és kivonja a csapatait a területéről.

Ukrajnában és a Nyugaton sokan elleneznek bármilyen tárgyalást Putyinnal, amelynek révén engedményekhez juthatna, különösen azóta, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt hetekben jelentős területekről szorította vissza az orosz erőket. Február 8-án, néhány héttel az orosz offenzíva előtt, Putyin Macronnal tartott közös moszkvai sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Moszkva választ akar a Nyugattól három fő biztonsági igényére: nem lesz több NATO-bővítés, nem telepítenek rakétákat Oroszország határai közelébe, és visszafejlesztik a NATO európai katonai jelenlétét az 1997. évi szintre.

Washington akkor azt mondta, hogy ezekről az orosz kérésekről nem lehet tárgyalni.