Már a látszatra sem ad a hatalom Navalnij halála után

Már a látszatra sem ad a hatalom Navalnij halála után

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novicsokkal gyilkolták meg Alekszej Navalnijt – állítja a pénteken meghalt orosz politikus felesége, aki szerint azért nem adják ki a holttestet a hatóságok a családnak, mert megvárják, amíg lebomlik a méreg. Ez pedig egyáltalán nem meglepő körülmény annak fényében, hogy Navalnijt 2021-ben pontosan ezzel az idegméreggel próbálták likvidálni, de akkor németországi kezelésének köszönhetően túlélte a mérgezést.

Habár egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatta Navalnij végzetét, az eddigi események arra utalnak, hogy a hatalom már a látszatra sem ad, így nem is igyekeznek különösebben alátámasztani, hogy az ellenzéki politikussal „hirtelen halál szindróma” végzett, ahogy azt Navalnij édesanyjával közölték. Ám mostanra számos olyan részlet derült ki a halálesetről, ami egészen hiteltelenné teszi ezt a verziót. A Novaja Gazetának Navalnij egyik rabtársa elmondta: a foglyoknak már korábban feltűnt, hogy bár nem közelgett semmilyen ünnep, a cellák esti ellenőrzése olyan gyorsan zajlott, mint ahogy az ünnepek előtt szokott. Ezután a cellákat bezárták, miközben megtiltottak minden mozgást az épületek között és megerősítették az őrséget. Majd az éjszaka közepén autók érkeztek a büntetőtelep területére, ám a cellákból nem lehetett látni, hogy kik is érkeztek. Másnap aztán korán reggel az őrök alaposan átkutatták a rabok celláit, és olyan, illegálisan használt telefonokat foglaltak le, amelyeknek a használata felett addig szemet hunytak. A rabok akkor még azt hitték, hogy az őrük külső ellenőrzés miatt kutatták át a cellákat. Arra gyanakodtak, hogy valaminek történnie kellett, mivel korábban ezekről az ellenőrzésekről már korábban értesítették őket. Végül aztán délelőtt 10 óra körül terjedni kezdett egy hír a büntetőtelepen, hogy Navalnij meghalt. Azonban a foglyok szerint a mentők csak azután érkeztek meg, hogy már régen elterjedt az ellenzéki politikus halálhíre. De az is gyanakvásra ad okot, hogy péntek délután több autó is érkezett az adminisztrációs épület elé a környező büntetőtelepekről, az elítélt szerint a sztorijaikat egyeztették az ellenőrök érkezése előtt.

De Navalnij holttestének elszállítása és kivizsgálása sem zajlott úgy, ahogy kellett volna. Az ellenzéki politikus holttestét a büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték az eset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók. Ekkor neki láttak a patológusok a boncolásnak, ami után a politikus édesanyja abban reménykedett, hogy kiadják a fia holttestét. Csakhogy a börtön tisztviselői ekkor előálltak azzal, hogy meg kell ismételni a boncolást, mert az első nem vezetett eredményre. Navalnij szövetségesei ezért azt állítják, hogy az orosz hatóságok szándékosan visszatartják a holttestét, hogy eltüntessék a nyomokat.

Az is sokatmondó, ahogy az orosz felső vezetés reagált Navalnij halálhírére: míg Putyin nem nyilatkozott a nyilvánosságnak a haláleset bejelentése óta, a Kreml közölte, az orosz elnöknek tudomása van a történtekről, mert tájékoztatták róla. Még rövidebben kommentálta az esetet az orosz külügyminisztérium, amely pusztán elutasította az „elfogult és irreális” kijelentéseket. Emlékezetes: amikor eddig felmerült a gyanú, hogy a hatalomnak köze lehet egyes, gyanús halálesetekhez (különös tekintettel bizonyos orosz üzletemberek halálakor), a Kreml szinte pontosan így reagált, ahogy most. Mindezek fényében aztán egyáltalán nem meglepő, hogy a nyugati kormányok többsége szerint az orosz hatóságok a felelősek a 47 éves ellenzéki politikus hirtelen haláláért, a G7-ek külügyminiszterei pedig most felszólították Oroszországot, hogy sürgősen tisztázza az eset körülményeit. Jellemző az is, hogy az orosz politikus halálhírére a magyar kormány vasárnapig nem reagált, Orbán Viktor és Szijjártó Péter helyett végül Németh Zsolt írt két mondatot: Navalnij halála korunk botránya! Isten nyugosztalja! – írta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke.

Még 2022-ben mutatták be azt a dokumentumfilmet, amely a pénteken meghalt, Putyin legádázabb ellenfeleként számon tartott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus életét és munkásságát mutatja be. A filmben megkérdezik Navalnijt, mit üzenne az orosz népnek arra az esetre, ha őt megölnék. Nalalnij erre azt válaszolta: „Valami nagyon nyilvánvalót szeretnék mondani. Nem adhatják fel. Ha megpróbálnak megölni, ez azt jelenti, hogy nagyon erősek vagyunk. Ezt az erőt arra kell használnunk, hogy sose adjuk fel, emlékezzünk, hogy nagyon erősek vagyunk. Amikor elnyomnak a rosszfiúk, nem tudjuk, valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz győzelméhez csak annyi kell, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Tehát ne legyünk inaktívak.”

Alekszej Navalnij emlékére a Cinema City Mammut moziban február 22-én 18:00-tól levetítik a Navalnij című dokumentumfilmet. A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) által szervezett vetítés után szakértőkkel beszélgetnek az elhunyt orosz politikusról.