Már több mint 15 ezer halálos áldozata van a földrengésnek

Már több mint 15 ezer halálos áldozata van a földrengésnek

Drónnal készült kép összeomlott házakról a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Adiyaman város Besni kerületében 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 15 ezer ember halálát erősítették meg a Törökországot és Szíriát sújtó hétfői földrengés következtében – írta a BBC hírportálja csütörtök reggel. A magyar HUNOR mentőcsapat már 16 embert mentett meg.

Túlélők ezrei töltötték már a harmadik fagyos éjszakát a romok alatt, várva, hogy kimentsék őket. A WHO arra figyelmeztetett, hogy ők fagysérüléseket szenvedhetnek. „Rengeteg túlélő vár megmentésre, egyre rosszabb és borzalmasabb körülmények között” – mondta szerdán Robert Holden, a WHO részéről. „Valós veszélye van annak, hogy egy másodlagos katasztrófa következik be, amely több embernek okozhat kárt, mint az eredeti katasztrófa, ha nem haladunk ugyanolyan ütemben és intenzitással, mint ahogyan a keresés és mentés terén tesszük.”

Harmadik napja dolgozik megállás nélkül, éjjel-nappal a HUNOR mentőszervezet Törökországban. Kora reggelig tizenhét túlélőt ástak ki az Antakya városában lévő húszemeletes épület romjai közül. Rajtuk kívül huszonkét ember holttestét is kiemelték, valamint egy kutyát és egy macskát is megmentettek a mínusz 9 fokos hidegben – közölte csütörtök reggel Mukics Dániel katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette: a magyar hivatásos tűzoltók csütörtökön a török AKUT csapattal dolgoznak együtt. Szintén a HUNOR-egységekkel együtt mozognak a mentőszolgálat szakemberei és a katonaorvosok, akik a romok közül kimentett emberek ellátását végzik. A TEK orvosai a sürgősségi sátorban tevékenykednek, kilenc kimentett sérültet láttak el. A magyar tűzoltók a nehéz körülmények ellenére jól vannak, mindenki egészséges, a munkát csütörtökön is folytatják – közölte. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök közben megvédte kormánya földrengésre adott válaszlépéseit, mondván, hogy lehetetlen volt felkészülni a katasztrófa mértékére. A kritikusok azt állították, hogy a mentőszolgálatok túl lassan reagáltak, a kormány pedig nem volt felkészült. Erdogan elismerte, hogy akadtak problémák, de azt mondta, hogy a helyzetet már „ellenőrzés alatt tartják”. A legnagyobb ellenzéki párt, a baloldali ellenzéki Köztársasági Néppárt vezetője, Kemal Kilicdaroglu nem értett egyet ezzel. „Ha van valaki, aki felelős ezért, az Erdogan” - mondta. Az elnök visszautasította a vádakat, és azt mondta, hogy a katasztrófa után egységre van szükség: „Egy ilyen időszakban nem tudom megemészteni, hogy az emberek politikai érdekből negatív kampányt folytatnak” – mondta újságíróknak.

A közeli Szíriában a segélyezést megnehezíti az évek óta tartó konfliktus, amely tönkretette az ország infrastruktúráját. Az Európai Unió megerősítette, hogy a kormány kérésére 3,5 millió eurós segélyt küld Szíriába, de közölte, hogy a segélyt a kormány és a lázadók által ellenőrzött területekre egyaránt el kell juttatni. Csak Idlíb tartományban több mint 1500 ember halt meg, és Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik tanácsadója szerint a szankciók megakadályozzák, hogy Szíria megkapja a szükséges segítséget. „Nincs elég buldózerünk, nincs elég darunk, nincs elég olajunk az európai és amerikai szankciók miatt” – mondta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be szerdán kora délután, hogy újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok pedig addig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket.