Még az előtt megfognák a vírust Ausztriában, hogy agyonnyomná az ellátórendszert

Még az előtt megfognák a vírust Ausztriában, hogy agyonnyomná az ellátórendszert

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben 2020. október 31-én (Fotó: MTI/AP/Ronald Zak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon – Orbán Viktor szavai szerint – laboratóriumnak tekintett Ausztriában keddtől tényleg új világ kezdődik. Leállítják az országot, hogy erejét vegyék a koronavírus-járvány terjedésének. Ezt szombaton Sebastian Kurz (Osztrák Néppárt, ÖVP) kancellár jelentette be.

Nyugati szomszédunknál nem csupán a napi új fertőzések (hétfőn 4135 új eset), hanem a kórházi ápolásra szorulók számának ugrásszerű növekedése is napok óta aggodalomra ad okot. Ma reggel már 2161 covidos beteget láttak el kórházban, 213-mal többet, mint vasárnap reggel. Intenzív osztályon 336 beteget kezeltek, 45-tel többet, mint az előző nap. Az adatokat Rudolf Anschober (Grüne, Zöldek) egészségügyi miniszter közölte mai bécsi sajtótájékoztatóján.

A tendencia még árulkodóbb: egy hét alatt (az előző hétfő óta) 62 százalékkal nőtt a számuk. Az intenzív osztályokon még ennél is nagyobb a növekedés, 78 százalékos. Statisztikailag 100 fertőzöttből minden ötödik intenzív ellátásra szorul Ausztriában.

Anschober az ORF közszolgálati médiavállalat jelentése szerint arról beszélt, hogy ha a tendencia folytatódik, az intenzív ellátásban kritikussá válik a helyzet. Ha nem sikerül csökkenteni a fertőzések számát, az ellátás a kapacitásai határára ér – húzta alá. A miniszter szeretné, ha a bevezetett intézkedésekkel november közepére megfordulna a trend. Ehhez feltétlenül szükséges, hogy emberek a találkozásaik számát csökkentsék, a védelmi intézkedéseket pedig tartsák be. Ugyanakkor várakozásai szerint ennek a hétnek a folyamán mind az új fertőzöttek, mind pedig a kórházi ellátásra szorulók száma jelentősen növekszik majd.

Figyelemre méltó, hogy a mai 4135 új fertőzöttet 23 450 teszt elvégzése után találták. Ez azt jelenti, hogy a tesztek 18 százaléka lett pozitív (a jelenlegi aktív esetek száma 41 166). A legtöbb új fertőzöttet Felső-Ausztriában (835) és Alsó-Ausztriában (689) találták. Ausztriában a koronavírus-megbetegedésbe eddig 1159-en haltak bele. Vasárnapról hétfőre virradóan 29-en vesztették életüket.

A kedd éjféltől érvénybe lépő rendelkezések értelmében este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom lesz érvényben november végéig. A szombati bejelentéskor Sebastian Kurz kemény, de szükséges intézkedésekről beszélt. Az esti-éjszakai kijárási tilalom alól néhány kivétel ad felmentést, például a munkába járás, családtag ellátása, az alapvető szükségletek beszerzése. Bezárnak a szállodák, a vendéglátó- és szórakozóhelyek, a színházak és a mozik. Csak a profik sportolhatnak, ez azt jelenti, hogy a hivatásszerűen versenysportolók eseményeit megtarthatják, de csak nézők nélkül. Az amatőr és hobbi sportversenyeket azonban betiltják, azaz például munka utáni, haverokkal tartott futballmeccseket sem lehet megtartani.

Ugyanakkor az intézkedések nem olyan szigorúak, mint tavasszal voltak, hiszen az óvodák és iskolák működnek. Az oktatási miniszter ma azt jelentette be, hogy két hét múlva megvizsgálják, elegendőek-e az oktatásban hozott szabályok. Az egyetemeken viszont online oktatásra térnek át. Az üzletek továbbra is működnek, ahogy az egyház a miséket is megtarthatja. Utóbbi döntés kritikákat is kiváltott Ausztriában.

Hétfő este, néháy órával az életbe lépő intézkedések előtt egyébként Alexander Van der Bellen államfő is szól a lakossághoz a köztelevízióban. Ezt a Der Standard című lap közölte röviddel ezelőtt.