Megérkeztek Kijevbe a Momentum politikusai

Megérkeztek Kijevbe a Momentum politikusai

Bedő Dávid, Gelencsér Ferenc és Tompos Márton Kijevben 2022. november 14-én (Fotó: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkeztünk Kijevbe – tudatta hétfő este Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke és parlamenti frakció-vezetője a Facebook-oldalán. Mint megírtuk, az ellenzéki párt vasárnap jelentette be, hogy három országgyűlési képviselőjük is – Gelencsér Ferenc, Bedő Dávid és Tompos Márton – az Oroszország által megtámadott ország fővárosába, Kijevbe megy.

A nap folyamán a Magyar Hang megkeresésére azzal indokolta az utat a párt, hogy felelősségük azért tenni, „hogy az ukrán vezetés és az ukrán nép ne Orbán Viktor putyinista politikája alapján ítéljék meg a magyarokat, amikor a háborúnak vége lesz”.  – A frakcióvezetés nagyjából egy hetet fog a szomszédos országban tölteni és ez idő alatt az ukrán kormány több képviselőjével is fogunk találkozni az előzetes tervek szerint. Tesszük ezt azért, mert erkölcsileg így helyes, és a tárgyalás ukrán partnerekkel nemzetünk határon inneni és túli közösségének is érdekében áll. Szóba fog kerülni a háború alakulása, a munkácsi turulszobor, a nyelvtörvény, illetve a magyar-ukrán viszony alakulása is. Mi nem hagyjuk cserben a kárpátaljai magyarokat, ellentétben a magyar kormánnyal – szögezték le.

Tavasz óta a közép-európai régió több akkori vezető politikusa is elment Kijevbe. Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh, Janez Jansa szlovén, illetve Eduard Heger szlovák kormányfő is személyesen biztosították támogatásukról Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Ezzel ellentétben a magyar kormány még nem tett hasonló gesztust.