Miért választotta Orbán az orosz oltóanyagot?

Miért választotta Orbán az orosz oltóanyagot?

Orbán Viktor fogadja Putyint Budapesten 2019. október 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezt a kérdést feszegeti a szerb Nova.rs hírportál, amely szerint miközben egész Európa a Pfizer gyógyszergyár oltóanyagára vár, addig egyedül Orbán Viktor volt az, aki bejelentette, hogy a magyarok az amerikai helyett az orosz vakcinát kapják. A lap emlékeztet: az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a Szputnyik V oltóanyag 92,5 százalékban hatékony a koronavírus ellen, ami hamarosan meg is érkezik az országba.

A Nova.rs szerint itt szó sincs arról, hogy Orbán a hatékonyabb oltóanyag mellett döntött volna volna, szerintük a magyar kormányfő valójában politikai és ideológiai oldalt választott, a Nyugat helyett Oroszországot, így a Szputnyik V szimbolikusan is megerősíti Orbán hűségét Putyin iránt. (E megállapítás ugyanakkor nem fedi a valóságot. Orbán Viktor korábban az oltóanyaggal kapcsolatban ugyancsak többször megjegyezte, hogy magyar kutatók is beszálltak az uniós vakcinafejlesztésbe, illetve azt is mondta, könnyen lehetséges, valamikor tavasszal már két-háromfajta vakcina is lesz, hiszen az oroszokkal és a kínaiakkal is tárgyalnak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban ugyancsak jelezte: Magyarország az oroszok mellett egy kínai állami vakcinagyártónál is regisztrálta vásárlási szándékát, valamint két magántulajdonú társasággal is kapcsolatban áll – A szerk.)

A szerző ettől függetlenül úgy véli, nem nehéz észrevenni, hogy az orosz államfő sokkal gyakrabban van Budapesten, mint Angela Merkel német kancellár, Putyin és Orbán viszonyát néhány külföldi lap „keleti románcként” írja le, akik egyeznek abban, hogy megvetik a nyugati liberális értékeket és évek óta különleges kapcsolatokat ápolnak egymással. Így Putyin, miután 2014-ben kirobbant az ukrajnai konfliktus, egyre többször látogatott hazánkba, politikai szakértők szerint az orosz vezető sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít Magyarországnak, mint amit annak gazdasága és geopolitikai ereje indokolna.

A lap szerint Putyin valószínűleg nem felejtette el, hogy a magyar kormányfő volt az első európai vezető, aki a Krím-félsziget annektálása után fogadta őt, miközben ő nemkívánatos személy volt Európában - a cikk szerzője szerint így született a két politikus „szerelme”.

A szerb lap emellett azt is felhozza, hogy Orbán mostani választása Putyinnak kereskedelmi szempontból is kedvez, ugyanis Putyin geopolitikai álma az, hogy szabadkereskedelmi övezetet hozzon létre Portugáliától egészen Vlagyivosztokig.