Német külügyminiszter: „háborút vívunk Oroszország ellen”

Német külügyminiszter: „háborút vívunk Oroszország ellen”

Annalena Baerbock német külügyminiszter (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európa Tanács parlamenti közgyűlése előtt tartott beszédében a Die Welt tudósítása szerint kijelentette, hogy „Oroszországgal vívunk háborút, nem egymás ellen”, így nem szabad „egymást hibáztatnunk". Baerbock szerint most az a legfontosabb, hogy Európai országai összetartsanak, és együtt cselekedjenek.

A nyilatkozat illeszkedik az ukrajnai háborúval kapcsolatos, egyre határozottabb német irányvonalba. Mint néhány órája lapunk is megírta, bejelentették, hogy Németország Leopard 2 harckocsikkal is segíti Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben. Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a szerdai berlini kormányülésen hozott döntés alapján első lépésként egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit adnak át a német hadsereg (Bundeswehr) állományából.

Baerbock így folytatta: „Ha ujjal mutogatunk egymásra, azzal nem teremtünk békét és szabadságot Ukrajnában”. A külügyminiszter szerint ezzel csak Putyin nyerne. De arra is figyelmeztetett, hogy a katonai segítségnyújtás mellett Kijevnek humanitárius és pénzügyi támogatásra is szüksége van.