Nukleáris tengeralattjáró-titkokat adott volna el egy amerikai mérnök és felesége

Nukleáris tengeralattjáró-titkokat adott volna el egy amerikai mérnök és felesége

A USS Thomas Jefferson nukleáris tengeralattjáró a Csendes-óceánon járőrözik 1976. június 14-én (Fotó: U.S. Navy)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy amerikai haderőnek dolgozó mérnök, Jonathan Toebbe hónapok óta levelezett egy külföldi kormánnyal annak érdekében, hogy tengeralattjáró-atomreaktorokkal kapcsolatos bizalmas adatokat adjon el. A 42 éves Toebbe az amerikai haditengerészet nukleáris meghajtó programjában dolgozott, és nemzetbiztonsági átvilágítás szempontjából megbízható munkatársnak tűnt.

Toebbe 2020 áprilisában egy csomagot küldött egy meg nem nevezett külföldi kormánynak, amely korlátozott adatokat és egy titkos kapcsolatra utaló üzenetet tartalmazott, hogy több adatot vásárolhassanak tőle. A kapcsolatfelvételt több hónapnyi üzenetváltás követte, a megannyi titkosított emailt követően a felek megállapodtak abban, hogy az amerikai mérnök 100 ezer dollár értékű kriptovaluta fejében titkos információkat ad ki a másik félnek.

A férfi és 45 éves középiskolai tanár felesége, Diana, 2021 júniusában Nyugat-Virginiába utaztak, hogy átadják a megbeszélt adatokat. A találka helyszínét a feleség biztosította, s míg őrködött, a férj a megbeszélt ponton elhelyezett egy mogyoróvajas szendvicset, amibe egy SD-kártyát helyezett el, amin korlátozott adatok voltak „tengeralattjáró-atomreaktorokkal kapcsolatban”.

Az akció sikerrel zárult, ezen felbuzdulva pedig két hónappal később, idén augusztusban Toebbe újabb adatokat adott ki, amelyeket ezúttal egy csomag rágógumiba rejtett.

A mérnök azonban egy dologgal nem számolt, azzal, hogy ő végig egy fedett FBI-ügynökkel tárgyal, aki munkatársaival együtt egy harmadik titkos találkát követően végül múlt szombaton letartóztatta őt és feleségét. Az amerikai igazságügyi minisztérium BBC által is idézett közleménye szerint a párt az atomenergiára vonatkozó törvények megsértésével, nukleáris tengeralattjárók meghajtásával kapcsolatos titkok illegális átadásával vádolják, és bírósági ügyük október 12-én meg is kezdődött.

Amennyiben a házaspárt elítélik, a The Washington Post beszámolója szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak tettükért.