Pfizer-vezető: Segíthet a harmadik oltás

Pfizer-vezető: Segíthet a harmadik oltás

2020. november 9-én közreadott kép a Pfizer multinacionális gyógyszergyártó cég logójáról a vállalat New York-i székházában 2015. november 23-án (Fotó: MTI/AP/Mark Lennihan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fokozhatja a védelmet az indiai, delta-variánssal szemben a Pfizer-oltás harmadik adagja – erről beszélt a cég tudományos vezetője újságírók előtt. A nyilatkozatról az MTI számolt be. Mikael Dolstein kifejtette, tárgyalásba kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a veszélyhelyzeti alkalmazásról.

Dolstein reagált arra, hogy Izraelben a magas átoltottság ellenére emelkedik a fertőzöttek száma az indiai variáns miatt. A kutató szerint a vakcina hatékony a delta ellen is, az újonnan fertőzötteket pedig januárban vagy februárban oltották be, és a fél év alatt csökkent az antitestjeik száma. Az izraeli és a brit adatok alapján még így is 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a súlyosabb tüneteket a vakcina.

A Pfizer hamarosan közzéteszi az izraeli adatokat vizsgáló kutatását. Több európai ország megkereste már a céget egy esetleges harmadik oltást illetően, Dolstein pedig úgy látja, az kifejezetten fontos lenne az idősebb korosztály esetében. Az esetleges harmadik dózis miatt megnőhet az igény az oltóanyagra, a Pfizer ezért növeli gyártókapacitását. Az idei cél, hogy hárommilliárd dózis vakcinát gyártsanak le, jövőre pedig négymilliárdot terveznek.

A cég elnök-vezérigazgatója, Albert Bourla már áprilisban azt fejtegette, hogy az első oltást követő 6-12 hónapban szükség lehet egy harmadik oltásra is a védettség fenntartása érdekében. Bourla nem zárta ki, hogy az oltást évente meg kell majd ismételni.