Szijjártó: A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot

Szijjártó: A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyugtató hír, hogy a NATO-külügyminiszterek pénteki tanácskozásán nem született semmilyen olyan döntés, melynek nyomán közvetlen NATO-Oroszország konfliktus jöhetne létre; a résztvevők kimondták: a NATO nem résztvevője a háborúnak – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: a tagországok szakminiszterei kimondták: mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne is legyen részese a háborúnak, ezért a NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket ebbe a háborúba.

Szijjártó azt is megerősítette a NATO-értekezleten, hogy Magyarország se katonát, se fegyvert nem küld Ukrajnába, és halált okozó fegyvereket sem enged át a területén Ukrajna irányába, „hiába követeli ezt az ellenzék.” Azért nem teszünk ilyet, mert ez biztonsági kockázatot jelentene, nekünk pedig „el kell kerülnünk, hogy belekeveredjünk vagy bárki belekeverjen minket ebbe a háborúba.”

„Magyarország mindenkinél erősebben békét akar és azt, hogy ez a háború minél előbb véget érjen. A legfontosabb feladat most az, hogy megvédjük Magyarországot és a magyar emberek biztonságát” – fogalmazott. A magyar honvédség meg tudja védeni Magyarországot, további erőkre nincs szüksége – tette hozzá Szijjártó Péter.

A külügyminiszter a Facebookon is bejelentkezett a tanácskozás végével, és többe között arról beszélt, hogy mindenképpen csökkenteni kell az eszkaláció esélyét, ennek érdekében pedig fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, hogy „elejét vegyük bármi félreértésnek, tragikus döntésnek.”

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságával nincs gond, rendben zajlanak a kőolaj- és a földgázszállítások is. 

Szót ejtett egy harmadik evakuációs csoportról, amely állítása szerint már Ungváron tartózkodik. A 20 fős csoportban 16 magyar, 3 osztrák és egy francia állampolgár van. Mint hozzátette, zajlik az ideiglenes ukrajnai magyar nagykövetség előkészítése is Lvivben (Lembergben). 

A háborúról szóló folyamatos, percről percre tudósításunkat itt olvashatja!