Szijjártó Péter: 11 magyar akar eljönni Kazahsztánból

Szijjártó Péter: 11 magyar akar eljönni Kazahsztánból

A tüntetők megfékezésére kivezényelt rohamrendőrök lezárnak egy úttestet Almatiban 2022. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/STR)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kazahsztáni magyar képviseletek folyamatosan tartják a kapcsolatot az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal – közölte Facebook oldalán Szijjártó Péter. A külügyminiszter tájékoztatása szerint közülük tizenegyen (kilenc Almatiban, egy Nur-Szultánban és egy Aktobéban tartózkodó személy) jelezték, hogy el kívánják hagyni Kazahsztánt. – A nur-szultáni nagykövetség és az almati főkonzulátus munkatársai mindent meg is tesznek ennek érdekében, azonban mind a légi közlekedés, mind pedig a városok közötti közúti közlekedés jelenleg komoly akadályokba ütközik, sok esetben pedig teljesen lehetetlen.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Kazahsztánban a tüntetések az LPG-gáz árának emelkedése miatt törtek ki, a szociális követelések ugyanakkor hamar átcsaptak a hatalommal szembeni lázadásba. Szerda estére az ország már lángokban állt, miközben  már szó sem volt már a cseppfolyós gáz áráról, ami a tüntetések kiváltó oka volt. A történtek után az áremeléseket visszavonták, a kazah kormány pedig lemondott, ugyanakkor az állandósult összecsapásokban több tucatnyian életüket veszítették.