Sztrájk miatt elmaradt a reggeli műsor a német ZDF közszolgálati televízióban

Sztrájk miatt elmaradt a reggeli műsor a német ZDF közszolgálati televízióban

A ZDF fővárosi stúdiója, a „Zollernhof” Berlinben, az Unter den Lindenen

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megszokott reggeli magazinműsor (Morgenmagazin) helyett egy csíkban futó üzenetre ébredtek ma reggel a ZDF német közszolgálati televízió nézői. Az adás készítői ugyanis sztrájkba léptek, ezért a műsor elmaradt. Erről a képernyőkön futó üzenetből értesülhettek a nézők. Amikor kedd reggel a Magyar Hang munkatársa a Magyarországon műholdról fogható ZDF-re kapcsolt, éppen egy dokumentumfilmet vetítettek a megszokott reggeli program helyén.

Mivel a két német közszolgálati televízió heti váltásban készíti a reggeli programot – így 5.30 és 9 óra között ugyanaz a műsor látható az egyes programnak megfelelő Das Erstén, illetve a ZDF-en –, az Erste is vészmegoldással élt, korábbi riportműsorokat ismételtek.

A ZDF-nél tartott munkabeszüntetés oka a DPA német hírügynökség beszámolója szerint, hogy elakadtak a bértárgyalások a ZDF műsorát készítő vállalatnál. A német rádiós, filmes és televíziós műsorkészítőket képviselő érdekvédelmi szervezet (VRFF) ugyanis azt közölte: az ARD-hez hasonlóan a ZDF-nél sem haladnak a bértárgyalások. Ezért mára a VRFF a szakszervezettel közösen figyelmeztető sztrájkba lépett. Ezért a munkavállalók hajnali 3 óra és délelőtt fél 11 között nem vették fel a munkát a ZDF-nél.

A német internetes lapok felhívták a figyelmet a ZDF reggeli műsorát vezető Dunja Hajali Twitter-üzenetére is. Abban azt üzente a nézőknek, hogy figyelmeztetősztrájkba léptek, és találkoznak szerdán.

Németországban két nagy közszolgálati médiatársaság működik. Az egyik az 1950-ben alapított ARD, amelyhez az egyes programnak megfelelő Das Erste mellett a regionális médiatársaságok is tartoznak. A másik pedig az 1963-ban létrehozott, mainzi székhelyű ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen).

Az előző héten a New York Times amerikai lapnál sztrájkoltak a munkavállalók. Mint arról beszámoltunk, a patinás újságnál 40 éve nem fordult elő hasonló eset.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.