Tíz év börtönt kaphatnak a dezertáló orosz katonák

Tíz év börtönt kaphatnak a dezertáló orosz katonák

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok az orosz katonák, akik megtagadják a harcot, dezertálnak, nem engedelmeskednek a parancsnak, vagy megadják magukat Ukrajnának, mostantól akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatnak – írja a brit Sky News hírtelevíziót idézve a Telex.

Az új törvényt, amelyet a hét elején a parlamentben már jóváhagyott mindkét ház, Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton írta alá. A dezertálást eddig is keményen büntették, de ezt megelőzően maximum öt év börtön járhatott érte. A szigorítás nem véletlen, hiszen több olyan jelentés is ismertté vált, amelyek arról szóltak, hogy Ukrajnában szolgáló orosz katonák megtagadták a harcot, vagy elmenekültek Oroszországból, hogy ne vegyék át a behívót. Ez utóbbi jelenség még inkább felerősödhet, hiszen Putyin a héten rendelte el a tartalékosok mozgósítását.

Ahogy korábban lapunk beszámolt róla: tíz kilométeresre nőtt a mozgósítás elől menekülő oroszok kocsisora a grúziai határon.