Így reagál a magyar kormány a kőolajtranzit ukrán korlátozására

Így reagál a magyar kormány a kőolajtranzit ukrán korlátozására

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BC GEN Hungary Kft. beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2024. július 23-án. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárdos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának mindaddig blokkolni fogja Magyarország, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra – többek között erről beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV Híradónak.

Mint ismert, Ukrajna szankciós listára helyezte a Lukoil nevű orosz olajcéget, így a múlt hét óta nem továbbítja a cég olaját a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság (Druzsba) kőolajvezetéken keresztül. Szijjártó szerint az ukránok ezzel a lépéssel két európai uniós tagország, Magyarország és Szlovákia energiaellátását is veszélybe sodorják, mert nálunk a kőolajimport 33, a szlovákoknál körülbelül 40-45 százaléka származik a Lukoiltól, Oroszországból Ukrajnán keresztül. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy a Mollal azon dolgoznak, hogy milyen jogi technikai megoldások szükségesek ahhoz, hogy hosszú távon is biztosítsák az ország energiaellátását, ha az ukránok nem lépnek. „Én azt gondolom, hogy itt ez egy kristálytiszta helyzet, és az Európai Bizottságnak igenis rá kell szorítania Ukrajnát arra, hogy tegye ismételten lehetővé a Lukoil olajszállításait Ukrajnán keresztül” – mondta a külügyminiszter.

– Én azt is világossá tettem, hogy mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos (itt valószínűleg euróról van szó valójában – a szerk.) fegyverszállítási ellentételezés kifizetését felejtse is el mindenki, mert hogy nézne az ki, hogy mi 6,5 milliárd euró kifizetéséhez hozzájárulunk, miközben Ukrajna az energiaellátásunk biztonságát veszélyezteti – szögezte le Szijjártó.