Új mini járványgócot találtak Kínában

Új mini járványgócot találtak Kínában

Kamerák pásztázzák az utcákat Sanghajban (Fotó: Reuters/Aly Song)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minijárványgóc alakult ki Sanghajban, amely két repülőtéri rakodómunkáshoz vezethető vissza. Egy Észak-Amerikából érkezett konténert tisztítottak még október 30-án, feltehetően ekkor fertőződtek meg. Egyikük sem viselt maszkot munka közben – írja a The Guardian. Egyáltalán nem valószínűtlen, hogy a koronavírus észak-amerikai variánsától fertőzödtek meg, hiszen a kutatások szerint a vírus sokáig életképes marad zárt és nedves környezetben.

A hétvégén emiatt több száz járatot töröltek a sanghaji Putung nemzetközi repülőtéren, letesztelték ugyanis a teljes személyzetet. A repülőtér vezetése végül bejelentette, hogy az utasok által látogatott térben nem találták a vírus nyomát, csak a szállítás és rakodás területén, ahol csaknem 18 ezer dolgozótól vettek mintát. A jövőben rendszeresen tesztelik őket, és önkéntes alapon be is oltathatják magukat azok, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Kínában már hónapok óta szigorú ellenőrzés alatt tartják a járványt, de az egészségügyi hatóságok figyelmeztetése szerint újabb gócok kialakulása várható, hiszen a vírusnak kedvez a hidegebb idő. Sanghajban öt hónapon át nem találtak olyan fertőzöttet, aki helyben kapta volna el a kórokozót, most viszont hét ilyen esetük is van, amelyek közül kettő a rakodómunkásoké, de nekik nincs közük a többi fertőzéshez. 

Az utóbbi hónapokban egyébként több alkalommal fagyasztott importcikkek okoztak koronavírus-fertőződést. Ez történt nemrég az észak-kínai Tiencsinben, ahol egy kikötői rakodómunkás produkált pozitív tesztet, miután Németországból származó, fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt. Szombaton öt, kedden egy új esetet azonosítottak, most éppen 2,6 millió embert tesztelnek le, hogy megállítsák a vírus terjedését – tudósít a South China Morning Post.

Októberben a kelet-kínai Csingtaóban felbukkant eseteket is mélyhűtött importélelmiszerekkel hozták összefüggésbe. A Pekingben júniusban zajlott második járványhullám is valószínűleg ilyen árucikkek felszínén megtapadt vírus okozta fertőzésekből alakult ki.

A Food Navigator értesülései szerint a kínaiak indiai eredetű halakon, Argentínából importált disznóhúson és brazil marhahúson is megtalálták a koronavírus fertőző részecskéit. Ilyenkor egyébként valószínűleg nem közvetlenül a hús az érintett, hanem a csomagolással lehetett probléma. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábban úgy nyilatkozott, alacsony annak kockázata, hogy valaki élelmiszeren keresztül kapja el a kórokozót.