Versenyfutás az idővel: már 17 ezer fölé nőtt a török-szír földrengés áldozatainak száma

Versenyfutás az idővel: már 17 ezer fölé nőtt a török-szír földrengés áldozatainak száma

A Fehér Sisakosok szíriai segélyszervezet mentőalakulatának tagjai romok között rekedt emberek után kutatnak az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Haremben 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Jehja Nemah)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BBC tudósítása szerint csütörtök délelőttre már 17 ezerre volt tehető a török-szír földrengés áldozatainak száma. A segélyszervezetek szerint nagy kihívást jelent a túlélők életben tartása, a hőmérséklet ugyanis fagypont körül van és a legtöbb helyen nincs fűtés, áram, illetve a vízellátással is gondok vannak. A hideg ellenére sokan a szabadban töltik az éjszakát, félve a további utórengésekről. A BBC beszámol arról, hogy Antakya-ban egy bevásárlóközpont parkolója vált sokak ideiglenes otthonává, tüzet raknak és a szabadban vagy az autójukban alszanak – nem mernek visszatérni otthonaikba.

A tudósítók szerint továbbra is vannak utórengések, nagy a veszélye annak, hogy a megrongálódott épületek is összedőlnek. Törökországban egyébként egyre nagyobb a felháborodás a laza építési szabályok miatt, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy ilyen sok épület kártyavárként dőlt össze. Bár az 1999-es és a 2018-as földrengések miatt szigorítottak az építési előírásokon, ám az időszakonként meghirdetett „építési amnesztiák” felmentést engedtek a szabályok alól. A földrengési zónában egy szakértő szerint akár 75 ezer épület is épülhetett a lazább szabályok szerint. 

Négy nap telt el a földrengés óta, a segélyszervezetek versenyt futnak az idővel, hogy még túlélőket találjanak. Miközben a segélyszállítmányok az első naptól kezdve folyamatosan érkeznek Törökországba, Északnyugat-Szíriába nehezen jut el a segítség. A korábbi segélyútvonalakat az elmúlt években a polgárháború miatt fokozatosan lezárták, így jelenleg csak egy út vezet a lázadók által megszállt területekre. Ez az egyetlen útvonal is komoly károkat szenvedett, illetve a politikai helyzet is megnehezíti az átjutást. A BBC hírei szerint az első, hat kamionból álló humanitárius segélykonvoj most tart a déli török határ irányába és abban bíznak, rövid időn belül átjuthat Szíriába. A határ szír oldalán már a földrengés előtt is nehéz volt a helyzet, most viszont katasztrofális. Épületek százai dőltek össze és jelenleg 1700-ra teszik a halottak számát. 

Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. Magyar mentőalakulatok is dolgoznak a helyszíneken, Törökországban hét csapat van kint, akik szerda estig legalább 27 embert mentettek ki.