Már Washingtonban is szóba került Pressman és Szijjártó pengeváltása

Már Washingtonban is szóba került Pressman és Szijjártó pengeváltása

David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban 2023. január 6-án. Az eseményt a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete szervezte (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ned Price amerikai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte, nem jellemezné „csetepaténak”, ami a magyar kormány és az amerikai nagykövet, David Pressman közötti történik – írja az rtl.hu. A szóvivő szerint Pressman, mint minden amerikai nagykövet „az amerikai érdekeket és az amerikai értékeket képviseli”, és azokat „megfelelő módon” népszerűsíti. Price szerint aggasztja őket, hogy a magyar kormány egyes magas rangú tagjai, és „a kormány irányítása alatt álló sajtó egyes tagjai összehangolt erőveszítéseket tesznek a nagykövet hiteltelenítésére”.

Az adok-kapok azzal indult, hogy Pressman a napokban a Politicónak nyilatkozva arról beszélt, hogy a magyar kormány tagjai gyakran ugyan a béke előmozdításáról beszélnek, de mégis Putyin nézeteit visszhangozzák. A nyilatkozatra Szijjártó egy „Nagyköveteket fogadunk, helytartókra nincs szükségünk” című Facebook-videóban többek között a következőkkel reagált: „Érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert nincsen hozzá semmi köze, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.” A magyar külügyminiszter ezt követően utalásokat tett arra, hogy az Egyesült Államok „komoly pénzösszeget” áldozott arra, hogy ne a Fidesz nyerje az országgyűlési választásokat, de „az nem jött be”.

Pressman válasza erre a Twitteren érkezett. „Minden tisztelet mellett sem tekintjük Oroszországnak az európai határok átrajzolására tett kísérletét csak egy magyar belpolitikai történésnek.”