„A Balatonhoz való hozzáférés vagyoni helyzethez kötött”

„A Balatonhoz való hozzáférés  vagyoni helyzethez kötött”

Kiss Noémi (Fotó: Béres Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Balaton mára egy elit kör fennhatósága alá került, a tó természetes ökoszisztémáját luxus nyaralóövezet váltotta fel, ezért is hamiskás a kormányzati propaganda, hogy nyaraljunk a Balatonnál, mert a társadalom jelentős része nem férhet hozzá – mondta a Magyar Hangnak Kiss Noémi. Az író legújabb, Balaton című kötetében a tó 80-as évekbeli története elevenedik meg, a boldog nosztalgia helyett azonban szorongással és elfojtással teli sűrű levegő lengi be a novellákat.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang szeptember 4-én megjelent 2020/36. számában.

– Nem várt helyről kapott segítséget a könyve promóciójához: „kevesebb Adria, több Balaton” – adta ki a nyári utasítást Orbán Viktor miniszterelnök.
– Nem sok közöm van ehhez a mondathoz, hacsak az nem, hogy minden szavát betartottam. Szeretem a Balatont. Mások meg nem tartották be, vizet prédikáltak, bort ittak.

(...)

– A novellák alapján a Balaton minden kádárista attribútumával együtt valódi olvasztótégely, ahol a legkülönfélébb társadalmi osztályok élvezték vagy szenvedték meg a nyaralást. A korábban említett átalakulás a közönséget is érinti?
– Sokszor éri az a vád a Balatont, hogy még mindig a gagyi dominál, ami részben jogos is, a lángos, a talponálló és a papírtálcás hekk világa azonban szerintem ugyanúgy hozzátartozik a tóhoz. Engem nem zavar a kelet-európai káosz, sőt ez az, amiért annyira szeretem ezt a régiót. Egy szabadstrandon mindenből akad valami, a baj az, amikor kerítéseket húzunk. A Balatonhoz való hozzáférés vagyoni helyzethez kötött. Korábban sokan lejutottak a tóhoz, mára azonban egy elit kör fennhatósága alá került. Ellepték a partot a tájidegen káosz-lakóparkok, amelyek legkevésbé sem illenek a Balaton intimitásához. A tó természetes ökoszisztémáját egy luxus nyaralóövezet váltotta fel. Ezért is hamiskás, kacsintós a kormányzati propaganda, hogy nyaraljunk a Balatonnál, mert a társadalom jelentős része nem férhet hozzá a tóhoz.

(...)

Miért szorongással, elfojtással van tele szerinte a Balaton? Milyennek látja a Kádár-kor utolsó éveit? A Balaton számunkra a világ közepe? Mikor kezdődött a tó kisajátítása? Miért optimista mégis a Balaton jövője kapcsán? Milyennek látja a magyar kultúrharcot? A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang szeptember 4-én megjelent 2020/36. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/36. számban? Itt megnézheti!