A manipulatív természet a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet

A manipulatív természet a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet

Thomas Feibel: Mindent tudok rólad

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közösségi média, egyáltalán a virtuális világ számtalan veszélyt rejt magában. Kérdezzék csak meg róla Thomas Feibelt! A Santiago de Chile-i születésű, Berlinben élő újságíró a kétezres évek eleje óta figyelmeztet rá kisebbeket és nagyobbakat, hogy az internet bizony nem gyerekjáték. Jelentek meg multimédiás tanulási útmutatói, ahogy írt már feszült hacker-thrillert is, továbbá olyanokat, mint a Fogadok, hogy meghalsz (2012), a Like me – Minden kattintás számít (2013), vagy a Snapchat, WhatsApp, Instagram (2017).

A Mindent tudok rólad három éve jött ki, és ez az első, amit magyarul is olvashatunk Bán Zoltán András fordításában. A zsebbe csúsztatható kisregénnyel indult a Scolar tinédzseknek szóló új sorozata, a Scolar Teen, rögtön a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) lájtosabb változatával megszólítva a kamaszokat. A főszereplő itt az épp egy kellemetlen szakításon túl lévő Nina Schlesinger, akit exbarátja folyamatosan üzenetekkel bombáz, a nyomában van, vissza szeretné hódítani a lányt.

Végre egy magyar film, ami tudja, milyenek a kamaszok | Magyar Hang

A zaklatás olyan súlyossá válik, hogy a rendőrség segítségét kell kérni, de hiába. Rövid szünet után újraindul az egész, érkeznek az egyre vadabb sms-ek, sőt kéretlen csomagok, ajándékok tömkelege. De kellemetlenebb dolgok is történnek: Nina megszüntetett közösségi médiás profilja új életre kel, mondani sem kell, milyen jellegű tartalommal, valaki pedig még a matektanár gépét is meghekkeli.

A jelek szerint a volt barát, Limo nem retten vissza az egyre súlyosabb bűncselekményektől sem, miközben a rendőrség persze tehetetlen, környezete pedig segítség helyett inkább a lány ellen fordul. Úgy tűnik, a legjobb barátnő, Paula mellett csak egy újonnan megismert fiú, a nyilván Nina szerelmét elnyerni kívánó Ben az, akire számítani lehet ebben a helyzetben. „Vagy mégsem?” – olvashatjuk a nem túl meglepő kérdést a hátsó borítón, ebből pedig már az első mondat elolvasása előtt is sejthető, hova fog kifutni a történet.

Ennek ellenére, bár kiszámíthatóak a fordulatok, a könyv mégis letehetetlen, hamar végig tudunk szaladni a bő 140 oldalon. Kifejezetten izgalmas, ahogy a könyv óvakodik az egyszerű megoldásoktól, ebben pedig a már említett Schwechtje Mihály-filmmel rokonítható. Feibel afelé tolja a tinédzsereket, hogy lássanak túl az elsőre egyértelműnek tűnő helyzeteken, maradjanak szkeptikusak a kézenfekvőnek tűnő szerepleosztásokkal szemben.

Mert tűnhet egy ismeretlen bármilyen segítőkésznek, és lehet teljesen elegünk abból, akit volt időnk kiismerni, de sokszor egyik csapdából csak a másikba sétálunk be. A manipulatív természet pedig a lobbanékonynál is veszélyesebb lehet: pontosan tudja, mire van szükség, milyen mondatokat kell mondani, kikért kell rajongani és miket kell szeretni, hogy a másik a bizalmába fogadja őt. Még akár azt is el lehet hitetni a sérülékenyebbekkel, hogy valójában ők őrültek meg, és azt is ellökik maguktól, aki segíteni akar.

Talán leginkább a 13-16 éveseknek ajánlható, lebilincselő történet, ami alapján érdemes utánanézni Feibel többi kötetének is.

(Thomas Feibel: Mindent tudok rólad, Scolar kiadó, 2019, 1999 Ft)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/34. számában jelent meg, 2019. augusztus 23-án.