Pogány Judit egy macska kegyeiért küzd, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik

Pogány Judit egy macska kegyeiért küzd, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik

Nagy Mari és Pogány Judit a Cicaharc című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Limuzinban játszódó disztópikus sci-fi, VR-szoba és egy food stylist előadása is várható az idei, 12. Friss Hús Rövidfilmfesztiválon, május 30-ától június 5-éig a Puskin moziban.

A mesterséges intelligencia és a food styling rejtelmeiben is elmerülhetnek azok, akik az idei, 12. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál rendezvényeire váltanak jegyet. A koronavírus-járványt követő években szerencsére a Friss Húsnál is visszaállt a megszokott rend, a fejlődés azóta évről évre töretlen. Különleges programokból a május 30-ától június 5-éig tartó fesztiválon sem lesz hiány: a balti térség filmjeire fókuszál a Baltic Focus két blokkban, tíz lett, litván vagy észt rövidfilmmel. Köztük egy limuzinban játszódó disztópikus sci-fi – már ennyi információ kellőképp felcsigázhatja az érdeklődést.

A magyar versenyprogram hagyományosan erős a Friss Húson. Idén harmincnyolc filmet lehet majd látni hét blokkban, köztük számos fontos visszatéréssel és bemutatkozással. Nem érdemes kihagyni a Superbiáról és a Lidérc úrról ismert Tóth Luca új animációs filmjét, a Vegan Mayót. Tóth Lucával még a korábbi Magyar Nemzetbe készítettünk interjút, akkor olyanokat mondott: „más művészeti ágaknál ez a szorongó, szürreális hangulatkeltés nem számít új keletűnek: Kafka is megfestett már nyomasztó, abszurd világokat. Nálunk, úgy tűnik, mostanában lett releváns ez a fajta érzékeny hozzáállás a szerzői animációban.” Tóth Luca a Superbiával annak idején eljutott egyenesen a Cannes-i Filmfesztiválig.

Szintén érdemes figyelni Kizlinger Lilla rendezői bemutatkozására. A fiatal alkotó színészként a Berlinalén elnyerte már a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Valóban emlékezetes is volt Fliegauf Bence filmjében, a Rengeteg – Mindenhol látlakban, nemrég pedig Szacsvay László mellett szerepelt a Valami madarakban. Az utóbbi film forgatásán is jártunk, ő pedig beszélt nekünk arról, hogy  alapvetően filmrendezőnek tartja magát, annak is tanul az egyetemen. Kizlinger Lilla rendezésében A Naprendszer közepe című filmet lehet látni az idei Friss Húson.

A magyar animációs rövidfilm rendkívüli sikereket ért el az előző években. Kiemelendő Turai Balázstól az Amok, amely az Annecy-i Animációs Filmfesztiválon nyerte el két éve a legjobb rövidfilm díját. Az idei Friss Húson szintén lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk: Erdélyi Judittól a Meditáció alkonyatkor, Traub Viktóriától a Cipők és paták, valamint Kühnel Szabó Anitától az Apád. Érdemes lesz figyelni az útjukat. A fesztivál korábbi közleményében említ még izgalmas műfaji kísérleteket: a Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével forgatott Marcang például testhorrorral borzolja a kedélyeket, míg Füzes Dánieltől Az utolsó lélek az ördögé eastern népmesei motívumokkal vegyítve.

Arról, hogy mi minden várható még, a közlemény ígéretes összefoglalót ad: „Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg”. Az utóbbi egyébként Nagy Kálmántól az Az utca másik vége című film, melyről a Magyar Narancs rövid kritikája úgy fogalmazott: érett, megrázó és kortalan.

A fiatal filmesek bemutatkozására szolgál a Friss Pitch, melyen az idén kiválasztott Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul mesélnek majd indulásukról. A két színésszel az NLC-n olvasható egy érdekes beszélgetés, melyben elhangzik az is, hogy ma már nehezebbnek tűnik pályakezdőnek lenni, mint korábban.

Szakmai programokban, workshopokban, kerekasztal-beszélgetésekben és koncertekben sem lesz hiány idén. A filmekben felbukkanó ételekről Csíki Sándor food stylist mesél majd, lesz előadás a mesterséges intelligencia berobbanásáról, ahogy a virtuális valóságról és a közösségi finanszírozásról is eszmét cserélnek a fesztiválon. A Puskin mozi felső termében komplett VR-szobát építenek ki a virtuális valóságot használó különböző tartalmaknak.

A Baltic Focus blokk mellett visszatér az LMBT-filmeket tematizáló Queer Dreams, ahogy lesz Midnight és Weirdcore szekció is horrorfilmekkel, valamint mindenféle bizarr hangvételű munkákkal.

Az először 2013-ban megszervezett Friss Hús mára a BuSho mellett a legfontosabb magyar rövidfilmfesztivállá vált. Az érdeklődés mindig rendkívüli, a telt házak nagyon is gyakoriak, a tavalyi rendezvényre pedig már több mint tízezer néző volt kíváncsi. A május 30-án kezdődő fesztivál Budapest mellett három vidéki helyszínnel is készül.