Közel telt ház volt pénteken a Szigeten

Közel telt ház volt pénteken a Szigeten

Óriásbábuk a trinidadi Kobo Town együttes koncertjén a Sziget Fesztiválon 2023. augusztus 11-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alighanem telt ház vagy ahhoz közeli helyzet volt pénteken a Szigeten: az Imagine Dragons fantasztikus koncertjére dugig telt a Nagyszínpad előtti hatalmas tér, és amikor éjfél után jóval hazaindultam, a szigetet Óbudával összekötő K-hídon korlátozni kellett a gyalogosforgalmat, annyian akarnak átjutni – nekem jó 20 perc alatt sikerült csak a HÉV-állomásig eljutni.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a napot korábban. Sokan csak a húzónevek koncertjei miatt látogatnak ki a rendezvényre, pedig a Sziget sokkal de sokkal több, mint néhány világsztár fellépése. Érdemes például bejárni a civil falut, mert ott megvan cseppben a tenger a mai Magyarországról: például van ingyenes HIV és hepatitisz szűrés (hol volna ez fontosabb, mint egy ilyen, sok fiatal által látogatott rendezvényen?), de a hazai civil szervezetek jelenleg olyan kivéreztetett állapotban vannak, hogy naponta csak alig ötven tesztet tudnak kivinni a rendezvényre, így az délelőtt tizenegyre már elfogy.

A másik fontos dolog: érdemes a kis színpadokat is felkeresni, mert váratlan gyöngyszemekre bukkanhatunk. A cirkuszsátorban világszínvonalú produkciók mennek (és ez is, mint minden előadás, benne foglaltatik a napijegy árában), és egészen abszurd helyzetekbe is kerülhetünk: a Global Village színpad előtt, egy trinidadi együttes fellépése alatt például péntek koraeste együtt lehetett táncolni óriás kakaduval, papagájjal, zebrával és zsiráffal.

Nem lehet kihagyni az árakat: ne menjünk éhesen a Szigetre, mert felborul a családi költségvetés. Legolcsóbban egy hot-dogot vagy egy szelet pizzát ehetünk kétezerötszáz forintért, de ezek akkorák, hogy négyet is be lehet tolni belőlük a jóllakáshoz. A csapolt sör 1690 forinttól indul, de ha nincs saját visszaváltható poharunk, további nyolcszázat ott kell hagyni a kasszánál. Sőt, ha kísérőt is kérünk a sör mellé, annak a kis pohara újabb négyszáz forintba kerül, és akkor a tartalom áráról nem is beszéltünk.

Nem csoda, hogy ritkán alakulnak ki sorok a kajás-italos helyek előtt – a Sziget már a külföldieknek is drága, a legtöbb fiatal, akivel sikerült szóba állnom, csak erről panaszkodott.

Címkék: Sziget Fesztivál