Nem hátrál az SZFE: nem mennek a kuratóriumhoz, Palkovicsot hívták tárgyalni

Nem hátrál az SZFE: nem mennek a kuratóriumhoz, Palkovicsot hívták tárgyalni

A Színház- és Filmművészeti Egyetem leszalagozott épülete a Vas utcában, 2020. szeptember 1-jén (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyetem polgárai meghívták november 11-re Palkovics László Innovációs és Technológiai minisztert a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületébe, mint az alapítvány alapító jogainak törvényes gyakorlóját, mert ő képes a vis maior helyzet megoldására – jelentették be hétfő reggeli sajtótájékoztatójukon. Céljuk, hogy kezdetét vehesse az érdemi tárgyalás az egyetem közössége és az ágazatért felelős kormányzati szerv delegációja között.

A hallgatók leszögezték, hogy a félév szeptember 14-én kezdetét vette, az oktatás azóta is maradéktalanul zajlik. „Az illegitim kuratóriumnak az oktatási tevékenységet felfüggeszteni nemhogy indoka, de lehetősége sincs. Az egyetemi oktatás felfüggesztése jogilag értelmezhetetlen konstrukció” – hangzott el a sajtótájékoztatón. Kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésnek nyilvánossá tételét, mely állítólag a vis maior helyzet megszüntetésére kötelezte a Színház- és Filmművészetért Alapítványt.

Az SZFE közfeladatot lát el, és mindeddig törvényesen működött és működik, annak ellenére, hogy nincs az intézményben jogszerűen elfogadott vezető – hangzott el. Hozzátették: hamis az az állítás, hogy az egyetemen folytatott oktatási tevékenység nem ellenőrizhető és nyomon követhető.

A kuratórium Szarka Gábort és Rátóti Zoltán levélben kérték, hogy bocsássák rendelkezésre azokat a jogszabályokat, melyek alapján úgy érzik, joguk van a hallgatói szerződéseket nem teljesíteni, oktatókat gátolni, a közfeladat ellátásának körülményeit nem biztosítani. Nme kaptak választ.

Ám kaptak egy meghívást egy egyeztetésre, melyről a kuratórium már vasárnap megállapított, hogy oda nem mennek el. Most hivatalosan is visszautasították a meghívást.

„Az épületek fertőtlenítése és a karbantartási munkálatok a közreműködésünkkel megtörténtek. A tegnapi munkabiztonsági ellenőrzés eredménye szerint nem szegték meg a tűz- és balesetvédelmi szabályokat, megoldott a nemdohányzók védelme, a pandémiás helyzet kezelését és a higiéniát pedig példamutatónak nevezte a vizsgálatot végző szakember” – mondta az egyetemisták képviselője.

Ezt követően bejelentették, hogy az Oktatási Hivatal számára összeállított bizonyító erejű dokumentációt, melynek benyújtását a kancellár hetek óta jogszerűtlenül akadályoztatja, most személyesen viszik el a hivatalhoz. és nyilvánosságra is hozzák.

Frissítés: 11:40-kor a hallgatók képviselője a dokumentációval belépett az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatára.